Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

VESELA TRADICIJA

Pohitali na “novogodišnje” kupanje na lošinjskom Velom žalu, pogledajte kako je to izgledalo

Autor: Bojan Purić

30.12.2023. 16:59
Pohitali na “novogodišnje” kupanje na lošinjskom Velom žalu, pogledajte kako je to izgledalo

Foto: Bojan Purić



Iako to po temperaturi mora od 15-16 stupnjeva, a temperaturi zraka od 13 stupnjeva Celzijevih više i nije toliki pothvat, i potkraj ovoga prosinca našlo se stotinjak sudionika za sada već tradicionalno “novogodišnje” kupanje na lošinjskoj plaži Veli žal.


Opremljeni “djedamrazovskim” kapicama, nakon odbrojavanja pohitali su u more, a koliko se tko u njemu zadržao – ovisilo je o osobnim preferencijama, odnosno pragovima tolerancije na hladnoću.





Među okupljenima bilo je stanovnika Lošinja koji prakticiraju kupanje praktično tijekom cijele godine, među njima i veteran Mustafa Čaušević “Baći”, koji se jedini kupao u prosincu 2020. godine, kada je događaj zbog tada važećih epidemijskih mjera bio otkazan.



Među brojnim turistima sudionicima – a još je više bilo onih koji su sve pratili sa sigurne udaljenosti – okupao se i par iz Švicarske, Astrid Furrer iz Züricha i Frank Wirt iz Berna, koji su rekli da iz godine u godinu redovno dolaze na “novogodišnje” kupanje.



“Hladno je, ali nije tako strašno. Uostalom, puno je hladnije kada se u listopadu kupamo u jezerima u Švicarskoj”, rekao nam je Wirt po izlasku iz mora.



Kupanje na Velom žalu je posljednjih godina događaj u organizaciji Turističke zajednice Lošinja i “Jadranke”, pa je kupačima ponuđena okrjepa uz pjenušac i čaj, a cijela je priredba imala i glazbenu podlogu DJ-a Fredija Peraića, koji će glazbu birati i na dočeku Nove godine na glavnom gradskom trgu.



Nastupit će prije koncerta pjevača iz televizijske emisije “A strana”, čiji je nastup najavljen za 23.30, s prekidom u ponoć za zdravicu i odmah potom nastavak do 1.30.



Mali Lošinj imat će i dnevnu proslavu, od 10 sati će uz harmonike početi oproštaj od Stare godine, sa zdravicom u podne.


Foto Bojan Purić