Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

NOVO ŽARIŠTE

Počeo veliki napad američkih i britanskih snaga na Jemen

Autor: Hina

12.01.2024. 08:08
Počeo veliki napad američkih i britanskih snaga na Jemen

Foto: ReutersSjedinjene Države i Velika Britanija započele su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu, izjavila su četiri američka dužnosnika za Reuters u četvrtak. To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv skupine koju podupire Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru. Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini.


Pritom, napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Europe i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.


Vjeruje se da su ovo prvi udari koje su Sjedinjene Države izvele protiv Huta u Jemenu od 2016. godine, napominje Reuters. Dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da se uskoro očekuje službeno priopćenje u kojem će biti navedeni detalji o udarima.


Napad na Sanu
No, otkrili su da su napadi izvedeni sa zrakoplovima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Kanada, Bahrein i Nizozemska pružile potporu operaciji, a da je ciljano više od desetak lokacija.


Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je dužnosnik Huta, nazvavši te napade “američko-cionističko-britanskom agresijom”.


Svjedoci su za Reuters otkrili da su napadi bili usmjereni na vojnu bazu u blizini zračne luke glavnog grada, vojnu lokaciju u blizini zračne luke grada Taiz, pomorsku bazu u Al-Hudaidi i vojne lokacije u pokrajini Hadža.


Ranije u četvrtak, vođa Huta je izjavio da svaki američki napad na tu skupinu neće proći bez odgovora. Huti, koji su zauzeli veći dio Jemena u građanskom ratu, obećali su da će napadati brodove povezane s Izraelom ili koji idu prema izraelskim lukama. Međutim, mnogi od ciljanih brodova nisu imali veze s Izraelom.


Američka vojska priopćila je u četvrtak da su Huti ispalili protubrodsku balističku raketu na međunarodne brodske putove u Adenskom zaljevu, što je 27. napad te skupine od 19. studenog.


Biden potvrdio


Predsjednik SAD-a Joe Biden potvrdio je u četvrtak da su Sjedinjene Države i Velika Britanija, uz potporu Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izveli napade u Jemenu na lokacije koje koriste pobunjenici Huti, poručivši i da, ako bude potrebno, neće oklijevati s daljnjim akcijama.


“Ovi su udari izravan odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, uključujući korištenje protubrodskih balističkih projektila po prvi put u povijesti”, poručio je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.


“Napadi su ugrozili američko osoblje, civilne pomorce i naše partnere, kao i trgovinu i slobodu plovidbe”, dodao je.


Također, poručio je i da, ako bude potrebno, “neće oklijevati” s daljnjim akcijama s ciljem zaštite ljudi i slobodnog protoka trgovine.


“Ciljane napade” protiv Hutija u Jemenu i sudjelovanje Kraljevskih zračnih snaga je potvrdio i britanski premijer Rishi Sunak.