Nedjelja, 14. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ažuriranim cjepivom

Počelo jesensko cijepljenje protiv covida

Autor: Hina

18.09.2023. 22:10
Počelo jesensko cijepljenje protiv covida

Foto: Mateo Levak/NLCijepljenje protiv covida-19 ažuriranim cjepivom počelo je u ponedjeljak, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je istaknuo da se dolaskom jeseni očekuje pojačan intenzitet cirkulacije virusa, što za osobe starije dobi i kronične bolesnike predstavlja zdravstveni rizik. HZJZ cijepljenje preporučuje starijima od 65 godina, korisnicima i zaposlenicima domova za starije i nemoćne, kroničnim bolesnicima, trudnicama i zdravstvenim djelatnicima.


Cijepit će se varijantnim mRNA cjepivom temeljenim na XBB.1.5 podvarijanti koronavirusa – neformalno nazvanoj “kraken”, koja je bila prisutna i proteklog proljeća. Očekuje se da će upravo “kraken” dominirati ovogodišnje jeseni i zime.


Preporučuje se cijepljenje (ili docjepljivanje) jednom dozom tog cjepiva, neovisno o tome je li se osoba ranije cijepila ili je preboljela covid te neovisno o tome kojom je vrstom cjepiva ranije cijepljena.
Riječ je o ažuriranoj inačici cjepiva tvrtke BioNTech-Pfizer. Cjepivo Comirnaty XBB.1.5-adapter već je treći put prilagođeno kako bi odgovaralo novim varijantama koronavirusa i odobreno je za odrasle i djecu stariju od šest mjeseci.


U HZJZ-u mole zainteresirane da se obrate nadležnim zavodima za javno zdravstvo radi informacija o organizaciji cijepljenja.


U studenom cijepljenje za sve zainteresirane


U HZJZ-u su istaknuli da se u Hrvatskoj i brojnim drugim zemljama EU od kraja kolovoza zamjećuje postupan porast broja oboljelih od covida. Među identificiranim podvarijantama virusa, najčešće se nalaze XBB.1.5 i njemu slične podvarijante.


Od početka studenog nadalje, moći će se, ako to žele, cijepiti sve ostale osobe, koje ne pripadaju kategorijama stanovništva za koje je cijepljenje preporučeno.


U tom će se slučaju također primjenjivati jedna doza cjepiva, neovisno o prethodnom cijepljenju i preboljenju i o vrsti ranije primijenjenog cjepiva.


Ako cjepivo XBB.1.5 ne bude dostupno, moći će se cijepiti BA.4/5 cjepivom,  za koje se također očekuje da će pružiti solidnu zaštitu od prevladavajućih XBB.1.5 podvarijanti.


Na službenim stranicama o koronavirusu u ponedjeljak je objavljeno da je u posljednjih sedam dana u Hrvatskoj zabilježeno 237 novih slučajeva zaraze te su evidentirana 373 aktivna slučaja.


U posljednjih sedam dana umrlo je 14 osoba s covidom, a u samoizolaciji je trenutno 65 osoba.


Navodi se i da je proteklog tjedna u Hrvatskoj utrošeno svega 19 doza cjepiva, a od toga su četiri osobe cijepljene prvom dozom.