Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

POSJET VOJVODINI

Plenković u petak u Subotici, otvara Hrvatski dom, novo sjedište hrvatske manjine u Srbiji

Autor: Portal ZL

22.06.2023. 12:34
Plenković u petak u Subotici, otvara Hrvatski dom, novo sjedište hrvatske manjine u Srbiji


Što je suverenističkije od izgradnje Hrvatske kuće na tlu Srbije?, odgovorili su iz HDZ-a protupitanjem saborskom zastupniku Domovinskog pokreta Stipi Mlinariću Ćipi koji je u srijedu pitao premijera Plenkovića, uoči posjeta Subotici, što je dogovoreno u proteklih sedam godina sa Srbijom.


“Što je suverenističkije od izgradnje Hrvatske kuće na tlu Srbije? No, zastupnici ‘Domovinskog’ pokreta su se, u svojoj kratkovidnosti i želji da napakoste HDZ-u, usprotivili čak i pomoći koju Vlada RH pruža Hrvatima u Srbiji.





Očito im smeta i to što će se hrvatski premijer u petak u Suboticu susresti s predsjednicom Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasnom Vojnić i Tomislavom Žigmanovim, prvim Hrvatom koji je postao ministar u srbijanskoj Vladi. Čudni neki “suverenizam” i “domoljublje”…”, napisali su iz HDZ-a u objavi na twitteru.


Zastupnik DP-a je, uz ostalo, pitao hoće li premijer zatražiti protokole nestalih osoba i postaviti pitanje ratne odštete kao i logorašima.


Istaknuo je i da smo “trebali nametnuti to pitanje da ne može Srbija u EU apsolutno ništa potpisati niti otvoriti bilo koje poglavlje”, jer, ustvrdio je, “Plenković je to mogao, ali nije htio”.


Hrvatski premijer u petak otvara Hrvatski dom – Maticu u Subotici


– Premijer Andrej Plenković otvorit će u petak u nazočnosti srbijanske kolegice Ane Brnabić novo sjedište hrvatske manjine u Srbiji Hrvatski dom – Maticu u Subotici čiju je izgradnju u cijelosti financirala hrvatska vlada s 1,8 milijuna eura.



Novo zdanje podignuto je nedaleko od središta Subotice na sjeveru Vojvodine i bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i „stjecište svekolikog kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice“.


„Izgradnjom Doma šalju se tri važne poruke. Prva i najvažnija poruka je da ćemo ostaviti spomenik za 300 godina boravka Hrvata na ovim prostorima. Druga, da ćemo biti uvažavani partneri i da će nas drugi doživljavati kao ozbiljne sugovornike koji će na dostojanstven način reprezentirati hrvatski narod u Srbiji. A treća je da hrvatska država odista stoji iza hrvatske manjine u Srbiji“, izjavila je uoči otvorenja Matice predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.



I za političkog prvaka Hrvata u Srbiji Tomislava Žigmanova Hrvatski dom – Matica, čija je izgradnja počela u lipnju 2021, simbol je novog razdoblja u, kako je rekao, teškoj povijesti ove zajednice.


„Prepoznajemo se sve više kao zajednica čijim se institucijama daje na važnosti. Ovaj će prostor otvoriti predsjednik hrvatske vlade koji je bio ključna osoba za osiguranje sredstava za ovaj velebni objekt. Naravno, njegov će dolazak biti povodom za susret s kolegicom iz Srbije Anom Brnabić“, naveo je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministar u srbijanskoj vladi.



Nedvojbeno se može zaključiti, dodao je, da institucije hrvatske zajednice novom ulogom u političkom sustavu Srbije mogu „značajnije i s većim učincima osiguravati ne samo našu poziciju i njezino poboljšanje, nego možemo pridonositi i biti relaksirajući moment u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima“.


Hrvatski premijer će se prije otvorenja Hrvatskoga doma sastati s predstavnicima hrvatske zajednice, a potom će biti održan bilateralni sastanak sa srbijanskom premijerkom.



Otvorenje Matice zakazano je u 16 sati a predsjednik hrvaske vlade će nakon toga sudjelovati i u proslavi praznika hrvatske manjine Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića u subotičkoj Gradskoj kući. Na svečanoj akademiji bit će nagrađeni najbolji učenici cjelovite nastave na hrvatskom jeziku u Srbiji.


Do posjeta hrvatskog premijera Hrvatima u Srbiji dolazi u razdoblju otopljavanja odnosa Hrvatske i Srbije koje je počelo imenovanjem čelnika DSHV-a Tomislava Žigmanova za ministra u srbijanskoj vladi u listopadu 2022.