Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

POSJETA SRBIJI

Plenković se susreo sa srbijanskom premijerkom u Subotici

Autor: Hina

23.06.2023. 17:29
Plenković se susreo sa srbijanskom premijerkom u Subotici

Foto: Luka JeličićHrvatski premijer Andrej Plenković u petak se u Subotici sastao sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić te je poručio da dvije zemlje nastoje u dijalogu i smirenom ozračju rješavati otvorena pitanja. “Susret s premijerkom @anabrnabic. Otvaranje Hrvatske kuće u Subotici važan je iskorak za hrvatsku manjinu u Srbiji. Unaprjeđenju bilateralnih odnosa pridonose Anja Šimpraga i Tomislav Žigmanov kao članovi obiju vlada. Nastojimo u dijalogu i smirenom ozračju rješavati otvorena pitanja”, napisao je Plenković na Twitteru.


Plenković je doputovao u jednodnevni posjet na otvaranje novog sjedišta hrvatske manjine Hrvatski dom – Maticu te u posjet hrvatskoj manjini koji je započeo susretom sa srijemskim biskupom koadjutorom Fabijanom Svalinom u vojvođanskom gradu Srijemskoj Mitrovici. Nakon gostovanja u Srijemskoj Mitrovici hrvatski premijer otišao je na susret s vodstvom zajednice na sjever Vojvodine u Suboticu. “U Hrvatskom domu Matica u Subotici održali smo radni sastanak s predsjednicom HNV-a Jasnom Vojnić, predsjednikom @stranka_dshv @tomezig  i predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji. U snažnom partnerstvu realiziramo brojne projekte koji pridonose boljem položaju Hrvata u Srbiji!”, tvitao je hrvatski premijer.


Novo zdanje nedaleko od središta Subotice bit će sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV), Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a objekt bi trebao biti i centar kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice u Srbiji. Hrvatskoj zajednici u Srijemskoj Mitrovici, srijemskim biskupu Svalini i predstavnicima župe sv. Dimitrija premijer je zahvalio što skrbe o očuvanju hrvatskog identiteta i kulture.
“Hrvatska vlada pruža snažnu podršku Hrvatima u Srbiji!”, poručio je premijer na Twitteru.


Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL