Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PREDSJEDNIK VLADE

Plenković primio predsjednika HBK mons. Dražena Kutlešu

Autor:

19.10.2022. 22:45
Plenković primio predsjednika HBK mons. Dražena Kutlešu

Foto: PixsellPredsjednik Vlade Andrej Plenković je u prigodi imenovanja predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) primio mons. Dražena Kutlešu te mons. Želimira Puljića i vlč. Krunoslava Novaka te čestitao Kutleši u Vladino i osobno ime. Privrženi smo nastavku kvalitetne suradnje i dijaloga Vlade i HBK, poručio je premijer u objavi na twitteru.


Splitsko- makarski nadbiskup i porečki i pulski apostolski upravitelj Dražen Kutleša izabran je za novog predsjednika Hrvatske biskupske konferencije na petogodišnji mandat, nakon što je tu službu u dva mandata obnašao mons. Želimir Puljić.


Mons. Dražen Kutleša izabran je u utorak na 65. plenarnom zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za njezina novog predsjednika. Izabran je na petogodišnji mandat nakon što je tu službu u dva mandata obnašao zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. Mons. Dražen Kutleša rođen je u Tomislavgradu 25. rujna 1968. Filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu diplomirao je 1993., a 1994. postigao je bakalaureat pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 29. lipnja 1993. u Prisoju. Godine 1995. upisao je poslijediplomski studij kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Urbaniana u Rimu gdje je magistrirao 1997. i doktorirao 2001. Papa Benedikt XVI. imenovao ga je 17. listopada 2011. za biskupa koadjutora Porečke i Pulske biskupije. Biskupsko posvećenje primio je 10. prosinca 2011. u Eufrazijevoj bazilici u Poreču.


Za biskupsko geslo izabrao je riječi iz Psalma 31: “U Tebe se, Gospodine, uzdam!”. Dijecezanskim biskupom Porečke i Pulske biskupije imenovan je 14. lipnja 2012. Za splitsko-makarskog nadbiskupa koadjutora imenovao ga je papa Franjo 11. srpnja 2020. Otad Porečkom i Pulskom biskupijom upravlja kao apostolski upravitelj.


Upravljanje Splitsko-makarskom nadbiskupijom preuzeo je 13. svibnja 2022. u splitskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije. U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji obnaša službe člana Stalnog vijeća, predsjednika Pravne komisije i predsjednika Biskupske komisije za odnose s državom. Papa Franjo ga je 13. srpnja 2022. imenovao za člana Dikasterija za biskupe.