Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PREMIJER

Plenković potpisao prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e

Autor: Portal Novi list, Hina

03.08.2023. 20:18
Plenković potpisao prijedlog kandidata za ravnatelja VSOA-e

Foto: Davor KovačevićPredsjednik Vlade Andrej Plenković potpisao je u četvrtak prijedlog kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) i uputio ga predsjedniku RH Zoranu Milanoviću na supotpis, izvijestila je Vlada.


Premijer je prijedlog potpisao s obzirom na to da 10. kolovoza ove godine ističe Odluka o privremenom ovlaštenju brigadiru Anti Kujundžiću za koordinaciju poslova u VSOA-i.


“Ne vidimo nikakve prepreke za imenovanje”


Prijedlog je, kažu u Vladi upućen predsjedniku RH nakon što je u jučerašnjem priopćenju iz njegovog Ureda potvrđeno da je kandidat za ravnatelja usuglašen.
“Stoga ne vidimo nikakve prepreke za imenovanje ravnatelja VSOA-a koji će imati mandat i sve propisane ovlasti, što je jedini način kako osigurati punu funkcionalnost Agencije”, poručili su iz Vlade.


Navode pritom da je daljnjoj proceduri potrebno sazvati i sjednicu Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora, koji daje mišljenje o kandidatu.


U igri bila dva kandidata


Vlada je srijedu priopćila da je krajem prošlog tjedna predložila dva nova kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) kako bi se mogla osigurati njezina puna funkcionalnost, a da predsjednik Republike ucjenjuje i blokira izbor.


Ured Predsjednika izvijestio je u srijedu da je postignuta suglasnost oko imenovanja čelnika na otvorena i nepopunjena zapovjedna mjesta u OSRH.


Ministarstvo obrane reagiralo navečer na priopćenje Ureda predsjednika, istaknuvši da imenovanje ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) ni na koji način ne može biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci.