Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

PREMIJER

Plenković: Popravljena je šteta hrvatskom ugledu u Grčkoj zbog navijačkih nereda

Autor: Hina

05.09.2023. 20:10
Plenković: Popravljena je šteta hrvatskom ugledu u Grčkoj zbog navijačkih nereda

Foto: Ivo Cagalj / PixsellPremijer Andrej Plenković rekao je u utorak da su odnosi Hrvatske i Grčke sjajni što pomaže da se popravi  reputacijska šteta Hrvatskoj nastala zbog navijačkih nereda.


“Odnosi između Hrvatske i Grčke su sjajni. Moji odnosi s kolegom (grčkim premijerom Kiriakosom) Micotakisom su izvanredni, on je meni jedan od najbližih, možemo reći, prijatelja unutar Europskog vijeća i mislim da smo odlaskom u Grčku vrlo brzo u reputacijskom smislu vratili stvari na pravo mjesto kad je riječ o odnosima između dva naroda i percepciji Hrvatske u grčkoj javnosti”, rekao je Plenković novinarima u Supetru.


Plenković je posjetio Grčku dva tjedna nakon sukoba navijača AEK-a i Dinama u Ateni.
Podsjetio je i da je Hrvatska ovog ljeta tri puta slala kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na zahtjev Grčke za pomoć u borbi s razornim šumskim požarima i naglasio da su Hrvatska i Grčka partnerske zemlje.


Nakon što je 29-godišnji Mihalis Kacuris ubijen u međusobnoj tučnjavi huligana AEK-a i Dinama uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 člana BBB-a uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage.


Plenković je rekao da je u stalnom kontaktu s grčkim kolegom, a posljednji put čuli su se u subotu.


“Koliko razumijem, istražni proces ide svome kraju. Čim bude gotov, imat ćemo nove informacije o hrvatskim državljanima koji su u grčkim pritvorima”, rekao je Plenković.


Plenković je ponovio hrvatske zahtjeve prema Grčkoj – sigurnost hrvatskih državljana, deportacija onih koji ne budu obuhvaćeni kaznenim postupkom, pravedan i učinkovit postupak onima koji budu kazneno gonjeni te spremnost Hrvatske da provodi mjere opreza i nadzora ukoliko se netko i od onih obuhvaćenih kaznenim postupkom deportira u Hrvatsku.