Četvrtak, 28. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Sjednica Vlade

Plenković najavio mjere pomoći koje će obuhvatiti milijun građana, među njima i umirovljenici koji imaju manje od 4.360 kuna

Autor: Portal Novi list

22.12.2022. 13:05
Plenković najavio mjere pomoći koje će obuhvatiti milijun građana, među njima i umirovljenici koji imaju manje od 4.360 kuna

Foto: Davor KovačevićSjednica Vlade održava se i danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Predsjednik Vlade, Andrej Plenković održao je uvodni govor, javlja Televizija N1.


Plenković je na uvodu čestitao nogometnoj reprezentaciji na uspjehu na Svjetskom prvenstvu u Kataru i osvajanju brončane medalje te “izuzetnoj promociji Hrvatske koja je dobila dodatni brending”.


Podsjetio je na sjednicu GSV-a, koju je nazvao dobrom prilikom za dijalog. “Podsjetili smo naše partnere da je ovo godina u kojoj je hrvatski državni teritorij spojen Pelješkim mostom, ovo je godina u kojoj smo ispunili sve kriterije i dobili sve dozvole o članstvu Hrvatske u schengenskom i europodručju. Ovo je godina u kojoj je Hrvatska dosegla najviši kreditni rejting otkad ga uopće mjerimo”, rekao je Plenković, nastavivši nabrajati uspjehe Vlade.
Podsjetio je i na rast BDP-a, kao i rast prosječne plaće i mirovine. “Sve je to pridonijelo da unatoč inflatornim priticima pomognemo onima kojima je ova kriza bila najteža za podnijeti i na taj način očuvamo socijalnu koheziju u društvu”, rekao je Plenković.


Održan je i Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, koji se odvio u Virovitici. “Konstatirano je da je dosad ugovoreno preko 20 milijardi kuna vrijednih projekata”, rekao je Plenković.


Podsjetio je premijer i na ograničavanje cijena goriva, dodavši da je cijena benzina prvi put u dugo vremena pala ispod 10 kuna.


Komentirao je i glasanje o obuci ukrajinskih vojnika u Saboru, kazavši da to nije bilo argumenata.Nijedan logičan, nijedan utemeljen na logičnom izboru, napravili su malu ogradu na inače principijelnoj politici Hrvatske vlade podrške Ukrajini, rekao je Plenković.


Posjet predsjednika Volodimira Zelenskog SAD-u govori o tome koliko su saborski zastupnici pogriješili, rekao je premijer.


Zahvalio je zastupnicima koji su glasali za obuku.


Ovih 54 neka se gledaju u ogledalo i neka prate što rade nama savezničke države, što radi NATO, što radi većina onih političara i zemalja za što je Hrvatska provela godine da postane dio tog društva. Njihovi će se razlozi pokazati smiješnima na kraju, ali ta će ih stigma i ljaga dugo pratiti i o tome ćemo govoriti kad god bude prigoda, da se slučajno ne bi zaboravilo, rekao je Plenković.


Vlada je odlučila donijeti još jedan paket mjera pomoći. Cilj je da određene uštede koje su napravljene u proračunu sada preusmjerimo onim ciljanim skupinama u hrvatskom društvu kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo su mjere koje imaju svoj socijalni karakter, koji ponovno obuhvaćaju umirovljenike s nižim primanjima, osobe s invaliditetom, nezaposlene i sve korisnike sustava socijalne skrbi, kao i korisnike doplatka za djecu. Mi ćemo na ovaj način obuhvatiti gotovo milijun korisnika. Bit će dodijeljeno nešto više od 700 milijuna kuna. Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći umirovljenicima s mirovinom do 4360 kuna, rekao je Plenković.