Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

MINUTA ŠUTNJE

Plenković izrazio sućut za bivšeg premijera Valentića i žrtve pucnjave u Beogradu

Autor: Hina

04.05.2023. 17:23
Plenković izrazio sućut za bivšeg premijera Valentića i žrtve pucnjave u Beogradu

Foto: Davor KovačevićPremijer Andrej Plenković u srijedu je otvorio sjednicu Vlade minutom šutnje za bivšeg premijera Nikicu Valentića i izražavanjem sućuti njegovoj obitelji, ali i beogradskoj premijerki Ani Brnabić i roditeljima poginule djece u masovnoj pucnjavi beogradske osnovne škole.


Valentić je bio “predsjednik Vlade u vrijeme sudbonosnih dana Domovinskog rata. Dao je ogroman doprinos stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske kao političar, pravnik i gospodarstvenik”, kazao je Plenković.


Rekao je kako je za vrijeme Valentićeva mandata donesen stabilizacijski program, uvedena hrvatska kuna i da je Hrvatska u to doba zbrinula ogroman broj izbjeglica i prognanika.
Uputivši sućut Brnabić i roditeljima poginule djece u jučerašnjoj masovnoj pucnjavi u beogradskoj osnovnoj školi, Plenković je izrazio “izuzetnu žalost zbog gubitka velikog broja dječjih života u jednom slučaju bez presedana”. Ranjenima je poželio što brži oporavak.


Osvrnuvši se na protekli Međunarodni praznik rada ocijenio je kako je Vlada u proteklih sedam godina učinila značajne iskorake u poboljšanju zaštite prava i poboljšanja materijalnih uvjeta i položaja radnika.


“Podsjetit ću da smo kontinuirano i značajno dizali i iznos minimalne neto plaće sa 331 euro na početku mandata 2016., koji je sada došao na 560 eura – to je 229 eura više, odnosno povećanje od 70 posto”, naveo je predsjednik Vlade.


Dodao je i kako je prosječna neto plaća u veljači ove godine dosegla 1106 eura, dok je u 2016. bila 357 eura manja, što je porast za 48 posto.


“Samo radi usporedbe, u razdoblju 2011. – 2015. plaće su porasle za svega 2,8 posto”, ustvrdio je poručivši kako je povećanje plaće u mandatu njegove Vlade najbolji odgovor onima koji danas upućuju kritike na pitanje povećanja plaća.


“Na tom tragu, i sa željom da povećamo plaće našim građanima, radnicima, nastavit ćemo kao i do sada s novim krugom porezne reforme koja ima za cilj povećati plaće u Hrvatskoj”, istaknuo je Plenković.


Pozvao je na strpljenje dok na razini Vlade ne dođe do potpunog usuglašenja oko paketa te reforme, koji bi nakon javne rasprave trebao biti upućen u prvo čitanje u Sabor do ljetne stanke.


Cilj je te politike, naglasio je premijer, povećati plaće, a istodobno ne smanjivati mirovine i doprinose građana u mirovinski sustav.


“Svaki put do sada, svaka naša reforma koja god se poduzela, imala je kao posljedicu povećanje plaća i dodatno rasterećenje gospodarstva”, ustvrdio je ističući kako će se pritom voditi računa o položaju jedinica lokalne i područne samouprave.


Dotaknuvši se procesa obnove, Plenković je izvijestio o današnjem sastanku s povjerenicom za kohezijsku politiku Elisom Ferreirom koja je zadužena za za europski Fond solidarnosti.


“Ubrzava se dinamika apsorpcije sredstava od ukupno milijardu i tri milijuna eura – sada smo na 845 milijuna potrošenih eura. To znači da ćemo do roka 30. lipnja u potpunosti iskoristiti sredstva Fonda solidarnosti”, naglasio je premijer.