Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Suđenje u Zambiji

Pernar svjedočio protiv Hrvata, iduće ročište u ponedjeljak

Autor: Hina

26.05.2023. 19:32
Pernar svjedočio protiv Hrvata, iduće ročište u ponedjeljak

Foto: Emica Elvedij/PixsellTroje svjedoka optužbe saslušana su u petak na sudu u Zambiji postupku koji se vodi protiv osmero Hrvata, uključujući Ivana Pernara koji je opomenut zbog neprimjerenog izražavanja, doznaje se u ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).


Četiri para iz Hrvatske su krajem prošle godine uhićena i optužena za trgovinu ljudima nakon što su pokušali napustiti Zambiju s posvojenom djecom iz DR Konga koja su im na kraju oduzeta.


Uz socijalnu radnicu koja je preuzela djecu i službenika imigrancije koji ih je uhitio, saslušan je i Pernar koji je koji je govorio o posrednim saznanjima o slučaju i optuženicima. Sud ga je na prijedlog obrane opomenuo zbog neprimjerenog načina izražavanja, rekao je Hini izvor iz ministarstva.

Na sud su dovedena i djeca kako bi se potvrdio njihov identitet. “Svo četvero djece je zdravo i primjerenog raspoloženja”, rekao je izvor.  Iduće ročište održat će se u ponedjeljak kada će se nastaviti s ispitivanjem svjedoka optužbe.


Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela posvojenu djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine. Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata.


Prošli tjedan ispitane su imigracijska službenica te recepcionerka hotela u kojem Hrvati odsjeli, ali su potom dva ročišta odgođena jer optužba nije dovela najavljene svjedoke.