Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

»Pauci« u hodnji sjećanja za žrtve stradanja Škabrnje

17.11.2019. 08:00


Pripadnici 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade započeli su u subotu ujutro iz vojarne 4. gardijske brigade »Pauci« u Kninu, 75 kilometara dugu simboličnu hodnju sjećanja na relaciji od Knina do Škabrnje kojom će odati počast žrtvama stradanja u Škabrnji. Simbolična hodnja provodi se od 16. do 18. studenog, a inicirana je od strane vojnika i dočasnika 3. mehanizirane bojne Pauci.
U hodnji sudjeluje ukupno 57 pripadnika 3. mehanizirane bojne Pauci, te nekoliko pripadnika 1. mehanizirane bojne bojne Tigrovi koji su se odlučili pridružiti »Paucima«, prijateljskoj postrojbi koja je hodnju i organizirala.


Ne smijemo zaboraviti
Zapovjednik 3. mehanizirane bojne Pauci, bojnik Ivica Armanda prije početka hodnje je rekao kako se on, kao sudionik Domovinskog rata, nada da će strašna ratna vremena ostati daleko iza nas i da se u budućnosti neće ponavljati.
– Zato je Hrvatska vojska tu, da bi osigurala sigurnost i jamstvo građanima Republike Hrvatske da se zločini i zvjerstva kakva su se dogodila u Škabrnji i Vukovaru neće ponavljati. Ono što se desilo u Škabrnji i u Vukovaru nije ljudski i te stvari ne smijemo zaboraviti. Iz tog razloga i organiziramo ovu hodnju, rekao je bojnik Armanda. Napomenuo je i kako se među pripadnicima HV-a u hodnji nalazi i osam mladih poručnika, pojasnivši kako su to časnici koji su tek stupili u Hrvatsku vojsku. Oni će, dodao je, preuzeti naše dužnosti i obveze, a preko ovakvih simboličnih hodnji i sličnih aktivnosti vrijednosti Domovinskog rata nastojim prenijeti i na njih.
Bojnik Armanda pojasnio je kako je inicijativa za ovu simboličnu hodnju sjećanja potekla od vojnika i dočasnika iz sastava 3. mehanizirane bojne Pauci te izrazio uvjerenje kako će se kroz iduća dva dana hodnja uspješno i provesti unatoč zahtjevnim vremenskim uvjetima.
– Vojnici smo, teži vremenski uvjeti stvaraju nove izazove. Novi izazov daje dodatni motiv pa će i zadovoljstvo po završetku hodnje biti itekako puno veće istaknuo je bojnik Armanda.
Zapovjednica voda poručnica Anela Misir rekla je ovom prigodom kako je ponosna što nakon toliko godina može sudjelovati u hodnji kojom se na prigodan način obilježava tragedija koja se dogodila u Škabrnji.
– Posebna mi je čast što je ova hodnja sjećanja inicirana od strane pripadnika 3. mehanizirane bojen Pauci koja je nasljednica 4. gardijske brigada koja je i sama ratovala na ovim područjima, naglasila je poručnica Misir, a zadovoljstvo i ponos što sudjeluje u hodnji izrazio je i razvodnik Slobodan Tomić istaknuvši kako smatra da je ovo jedna »simbolična žrtva koju možemo podnijeti u znak sjećanja na žrtve Škabrnje«.


I Tigrovi na putu do Škabrnje
– Tigrovi su kao i uvijek Prvi za hrvatsku, rekla je poručnica Mihaela Živković pripadnica 1. mehanizirane bojne Tigrovi u kontekstu sudjelovanja pripadnika ove postrojbe u hodnji te pojasnila da su se i pripadnici bojne Tigrovi odlučili pridružiti svojoj prijateljskoj postrojbi na hodnji kako bi im bili podrška te u znak sjećanja na sve poginule u Domovinskom ratu, u Škabrnji i Vukovaru.
– Iako imam 23 godine i rođena sam poslije rata, zahvalna sam i znam da smo domovinu naslijedili od naših branitelja i ljudi koji su se borili za nju, istaknula je poručnica Živković.
»Ponosna sam što nakon toliko godina mogu sudjelovati u hodnji kojom se na prigodan način obilježava tragedija koja se dogodila u Škabrnji
Anela Misir, poručnica


Jedan od sudionika hodnje, pripadnik bojne Pauci i sudionik Domovinskog rata nadnarednik Radovil Vekić istaknuo je kako mu je čast i ponos da može ponovno doći u Škabrnju i odati počast žrtvama Škabrnje, a ne zaboraviti i žrtve Vukovara.
– Ono što se dogodilo u Škabrnji i Vukovaru ne smije se nikada više ponoviti nigdje na svijetu, poručio je nadnarednik.
Završetak hodnje planiran je u ponedjeljak, 18. studenoga na sam dan obilježavanja 28. godišnjice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu, a u zadnjoj etapi, od Benkovca do Škabrnje pripadnicima bojne Pauci pridružit će se i članovi Udruge veterana 4. gardijske brigade. 


Program obilježavanja 28. obljetnice stradanja Škabrnje
17. studenog
U 17 sati – Paljenje svijeća u Ulici 18. studenoga.1991.
U 18 sati – Koncert duhovne glazbe Zbora Condura Croatica Zadar u crkvi UBDM u Škabrnji.
18. studenog
– u 10 sati početak komemorativnog programa na zapadnom ulazu u mjesto (ulaz u Škabrnju – Ambar), na početku ulice 18.studenog 1991.


Program hodnje Knin- Škabrnja
Subota, 16. studenog od 9 do 15.30 sati – I. faza hodnje – Knin – Kistanje u duljini 26 kilometara
Nedjelja, 17. studenog od 8 do 16 sati – II. faza hodnje – Kistanje – Benkovac u duljini 32 kilometara
Ponedjeljak, 18. studenog od 6 do 9.30 sati – III. faza hodnje – Benkovac – Škabrnja (državna cesta). U Benkovcu će se pripadnicima bojne Pauci pridružiti i 20-tak članova Udruge veterana 4. gardijske brigade