Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Badnjak

Papa vodio svečanu božićnu misu: "Slabi i ranjivi su glavne žrtve ljudske pohlepe"

Autor: Hina

24.12.2022. 22:35
Papa vodio svečanu božićnu misu:

Foto: ReutersPapa Franjo je u subotu na Badnjak, aludirajući na rat u Ukrajini i druge sukobe, poručio katolicima da su pohlepa i glad za moći toliko jaka da neki žele “čak i svoje susjede pojesti”.


Na proslavi desetog Božića u svome pontifikatu, Franjo je vodio svečanu božićnu misu u bazilici svetog Petra.


Kao i posljednjih nekoliko mjeseci, zbog bolesti koljena nije mogao dugo stajati, pa je misu umjesto njega na oltaru najveće kršćanske crkve služio kardinal.
Sjedeći kraj oltara, Franjo se u propovijedi bavio temom pohlepe i konzumerizma, zamolivši ljude da gledaju dalje od trošenja novca koji je zasjenio slavlje i da misle na one koji pate zbog rata i siromaštva.


“Muškarci i žene na našemu svijetu zbog gladi za bogatstvom i moći jedu čak i svoje susjede, braću i sestre”, kazao je. “Koliko smo ratova već vidjeli! A gdje se sve, čak i danas, prema ljudskom dostojanstvu i slobodi odnosi s prijezirom!”


Otkad je Rusija u veljači napala svoga susjeda, Franjo je u gotovo svakom svom javnom istupu govorio protiv rata, najmanje dvaput tjedno, osuđujući, kako kaže, zvjerstva i ničime izazvanu agresiju.”


U subotu navečer nije izrijekom spomenuo Ukrajinu.


“Kao i uvijek, glavne žrtve ljudske pohlepe su slabi i ranjivi”, rekao je Papa, osudivši “halapljivost za novcem, moći i užicima.”


“Najviše od svega mislim na djecu koju proždiru rat, siromaštvo i nepravda”, istaknuo je spomenuvši i “nerođenu, siromašnu i zaboravljenu djecu”.


Ranije ovaj mjesec, Franjo je ljude pozvao da potroše manje novca na božićna slavlja i poklone te da razliku pošalju Ukrajincima kako bi im se pomoglo da prežive zimu.