Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

SVETI OTAC

Papa poziva na paneuropski odgovor na migracije

Autor: Hina

23.09.2023. 14:31
Papa poziva na paneuropski odgovor na migracije

Foto: ReutersPapa Franjo osudio je u subotu “ratoborne nacionalizme” i pozvao na paneuropski odgovor na migracije kako bi se zaustavilo pretvaranje Sredozemnog mora, u kojem su se utopile tisuće migranata, u “groblje dostojanstva”.


Papa se zauzeo za primanje imigranata, u dugom govoru koji je zaključio crkvenu konferenciju o Mediteranu u Marseilleu, francuskoj luci koja je stoljećima raskrižje kultura i religija.


“Najviše odjekuje jauk boli pretvarajući Mediteran, ‘mare nostrum’, iz kolijevke civilizacije u ‘mare mortuum’, groblje dostojanstva: to je ugušen jauk braće i sestara migranata”, rekao je, koristeći latinske izraze za “naše more” i “more smrti”.
Papa je počeo dan posjetom centru za potrebite u četvrti Saint Mauront, jednoj od najsiromašnijih u zemlji, koji vode redovnice sv. Majke Tereze.


Kasnije na konferenciji zauzeo se za “velik broj legalnih i regularnih ulazaka” migranata, naglasivši da treba prihvaćati one koji bježe pred ratom, gladi i siromaštvom, a ne biti fokusiran na “očuvanje vlastitog blagostanja”.


Po podacima UNHCR-a, ove je godinu u Europu preko Sredozemnog mora stiglo gotovo 178.500 migranata, a oko 2500 je poginulo ili nestalo.


Vlade u nekoliko europskih zemalja, uključujući Italiju, Mađarsku i Poljsku, vode otvoreni protivnici imigracije.


Papa je pozvao ljude da “poslušaju jauke boli” iz sjeverne Afrike i s Bliskog istoka.


“Koliko nam je to potrebno u sadašnjem trenutku, kada zastarjeli i ratoborni nacionalizmi žele da nestane san zajednice nacija!”, rekao je, ne imenujući nijednu zemlju posebno.


Papa će se kasnije tijekom dana privatno sastati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.