Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Pismo

Papa:" Kriminalizacija homoseksualnosti nije ni dobra ni pravedna, homoseksualnost nije zločin."

Autor: Hina

28.01.2023. 19:13
Papa:

Foto: ReutersOni koji misle da je homoseksualnost zločin su “u krivu”, ocijenio je papa Franjo u pismu objavljenom u subotu, želeći pojasniti svoje ranije komentare o homoseksualnosti koju ipak smatra “grijehom”.


U intervjuu u srijedu Sveti Otac je rekao da biti homoseksualac “nije zločin”. “To nije zločin. Da, ali je grijeh”, rekao je, dodavši: “Grijeh je i nedostatak milosrđa prema drugome”.


U pismu upućenom američkom svećeniku Jamesu Martinu, Papa ističe da je namjera ovih nedavnih komentara o homoseksualnosti bila “istaknuti da kriminalizacija nije ni dobra ni pravedna”.
Pismo pape Franje kojemu je 86 godina, odgovor je na pismo Jamesa Martina koji je zatražio pojašnjenje nakon izjava koje je Papa dao u srijedu u intervjuu za američku novinsku agenciju Associated Press (AP).


“Htio sam reći da je onaj tko želi kriminalizirati homoseksualnost u krivu”, napisao je Papa u tom pismu napisanom na španjolskom i objavljenom na LGBT katoličkoj mrežnoj stranici Outreach čiji je glavni urednik James Martin.


Papa ističe da se u svojim komentarima o grijehu pozvao na moralni nauk Katoličke Crkve.


“Kad kažem da je to grijeh, jednostavno se pozivam na katolički moralni nauk koji kaže da je svaki spolni čin izvan braka grijeh”.


“Naravno, uvijek moramo uzeti u obzir okolnosti koje mogu umanjiti ili otkloniti krivnju”, rekao je.


Ovi komentari dolaze nekoliko dana prije Papina putovanja u Afriku, u Demokratsku Republiku Kongo i u Južni Sudan, gdje je kriminalizacija homoseksualnosti uobičajena.


Premda papa Franjo često prima homoseksualce i kaže da ih unutar Crkve treba prihvaćati s dobrohotnošću, ne odstupa od katoličkog nauka koji kaže da je brak zajednica muškarca i žene čija je svrha rađanje.


U pismu koje mu je uputio u lipnju 2021., Sveti Otac je zahvalio Jamesu Martinu na njegovu radu s LGBT osobama, istaknuvši da je katoličanstvo po sebi uključivo i da Bog “voli svako svoje dijete”.


Sveta Stolica je nekoliko mjeseci ranije rekla da homoseksualnost smatra grijehom i da homoseksualne osobe ne mogu primiti sakrament ženidbe.