Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Komentar ministra

Paladina odluku o svom odlasku nije donio preko noći

Autor: Hina

11.01.2023. 20:54
Paladina odluku o svom odlasku nije donio preko noći

Foto: Matija Habljak/PIXSELLRazriješeni ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina rekao je u srijedu da odluku o svom odlasku nije donio preko noći te poručio kako će biti zadovoljan ako njegov odlazak pomogne unaprjeđenju obnove od potresa.


“Svoj odlazak iz Vlade najavio sam premijeru prije otprilike 2 mjeseca te smo se dogovorili kako ću napustiti dužnost ministra početkom ove godine, s obzirom na brojne važne aktivnosti i obaveze vlade i aktivnosti vezane uz obnove”, rekao je Paladina.


U izjavi za medije koja je uslijedila nakon objave njegove smjene, istaknuo je da je pritisak javnosti na njega bio prevelik, zbog čega je i donio takvu odluku.
“Sve to skupa je prevelik pritisak kako za mene pa tako i za moju obitelj, oni su mi ipak najvažniji i prvi i to je osnovni razlog zašto napuštan ministarstvu”, poručio je Paladina.


Istaknuo je, unatoč pomacima u određenim segmentima obnove, već neko vrijeme jasno komunicira da “svi skupa ne možemo biti zadovoljni ukupnom dinamikom konstrukcijske obnovom privatnih objekata ,obiteljskih kuća i višestambenih zgrada te dinamikom izgradnje zamjenskih kuća”.


Kazao je i da su očekivanja cjelokupne javnosti izrazito visoka, a da su uglavnom usmjerena prema ministru graditeljstva iako je njegov utjecaj na dinamiku izvođenja radova, u trenutnom modelu obnove, “jako ograničen i puno manji nego što javnost misli”.


“Ukoliko je moj odlazak pomogao ili će pomoći dodatnom unaprjeđenju obnove, ja ću time biti jako sretan i zadovoljan. Nitko od nas pojedinačno nije bitan, nego je bitno da se svi naši sugrađani što prije moguće vrate u svoje obnovljene domove”, naglasio je Paladina.


Svom nasljedniku, dosadašnjem predsjedniku saborskog kluba HDZ-a Branku Bačiću zaželio je uspjeh na toj funkciji, a odgovorio je i na pitanje novinara može Bačić uspjeti ono što što on nije napravio.


“Mislim da on može puno napraviti u unaprjeđenju i ubrzanju obnove”, rekao je Paladina.


Paladina: U posljednjih 10 mjeseci dogodili su se pomaci u obnovi


Zahvalio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, kolegama ministrima i saborskoj većina na ukazanom povjerenju, te poručio kako se nakon odlaska s funkcije ne misli baviti politikom.


“Neću koristiti mogućnost naknade plaće po modelu 6+6 mjeseci, od početka mog mandata bilo je puno skepsi o mojim motivima, no nadam se da je svima jasno da je moj jedini cilj bio pomoći ubrzanju obnove”, rekao je Paladina.


U izjavi se dotaknuo i svoga prijedlogu premijeru o centralizaciji obnove.


“Istina je da je dokument koji se pojavio, da smo ga izradili moj tim i ja u Ministarstvu (…), ali nije točno da sam svoj ostanak u Vladi uvjetovao realizacijom tih točaka”, rekao je Paladina, dodavši da je na internim sastancima, od početka mandata, redovito iznosio svoje stavove o načinu unaprijeđenja obnove od potresa, i to samo s jednim ciljem – da se ona ubrza.


S druge strane, istaknuo je da se u posljednjih 10 mjeseci dogodili pomaci u obnovi.


Kaže kako je došlo do napretka u realizaciji projekata koji se financiraju iz Fonda solidarnosti, čija je realizacija prije 10 mjeseci bila na razini od 7 posto ukupne alokacije za oba potresa, a danas je ona na oko 40 posto, te u dinamici obrade zahtjeva za obradu privatnih objekata kao i u modelu samoobnove.


“Trendovi realizacije rastu iz mjeseca u mjesec, ako realizacija nastavi biti onakva kakva je bila u 11. i 12. mjesecu, apsolutno imamo velikog razloga za optimizam da ćemo u konačnici opravdati i iskoristiti sva primljena sredstva iz fonda solidarnosti”, zaključio je Paladina.