Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Paklenica i Velebit Ultra Trail predstavljeni na sajmu Ultra Trail Show

Autor: Damir Maričić

04.09.2013. 22:00
Paklenica i Velebit Ultra Trail predstavljeni na sajmu Ultra Trail Show


Na ovogodišnjem, 10. izdanju turističkog sajma Ultra Trail Show održanom, od 27. do 30. kolovoza, u francuskom gradu Chamonixu predstavljena je i Rivijera Paklenica. Starigrad Paklenica kao hrvatski prvak aktivnog odmora nastoji, osim općeg predstavljanja turističkoj publici, naći načina i sudjelovati na specijaliziranim sajmovima koji se obraćaju upravo publici zainteresiranoj za aktivni odmor, trekking, climbing, alpinizam, planinarenje… A ovo je jedna od najboljih prilika u Europi.
Za poklonike aktivnog odmora
Radi se o specijaliziranom sajmu namijenjenom upravo poklonicima aktivnog odmora i to prvenstveno planinarenja i trekkinga, a sajam se održava u sklopu jedne od najvećih svjetskih trekking utrka – Ultra Trail du Mont Blanc.
Na sajmu su zajednički predstavljene dvije najznačajnije hrvatske trekking utrke – Velebit Ultra Trail, koja će se održati od 21. do 22. lipnja 2014., i 100 milja Istre koja je najavljena za 11. do 13. travnja 2014. Uz njih, predstavljene su i destinacije gdje se utrke održavaju – Istra i Rivijera Paklenica s Nacionalnim parkom Paklenica u zadarskoj regiji.
Predstavljanje Rivijere Paklenica na ovom sajmu rezultat je suradnje Kluba pustolovnih sportova Multisport, kao organizatora utrke Velebit Ultra Trail, Javne ustanove NP Paklenica i Turističke zajednice općine Starigrad te potpore Hrvatske turističke zajednice.
Motiv nastupa na ovom sajmu je bio direktno upoznavanje ciljane populacije s već postojećom ponudom i mogućnostima trekkinga i aktivnog odmora na podvelebitskom području s ciljem daljnjeg razvoja ove vrste turizma te povećanja turističkog prometa izvan glavne turističke sezone.
Sedmorica natjecatelja iz Hrvatske
Ultra Trail Show je najveći sajam u Francuskoj namijenjen trekkingu i planinskim utrkama, a utrka UTMB u sklopu koje se održava sajam je jedno od najznačajnijih događanja takve vrste u svijetu. U ukupno četiri težinske kategorije u utrci sudjeluje oko šest tisuća natjecatelja iz svih krajeva svijeta (2012. godine je na utrci bilo zastupljeno 75 nacija). Trasa UTMB utrke prolazi kroz tri države (Francuska, Italija i Švicarska) u dužini od 168 km i ukupno 9.600 metara visinske razlike, a za sudjelovanje na ovoj utrci potrebno je skupiti sedam kvalifikacijskih bodova u najviše tri kvalifikacijske utrke tijekom dvogodišnjeg razdoblja. Napomenimo da se sudjelovanjem na ovdje predstavljenom Velebitskom Ultra Trailu skupljaju kvalifikacijski bodovi. To je uspjelo sedmorici natjecatelja iz Hrvatske koji su ove godine sudjelovali u utrci i svi je uspješno završili unutar zadanog vremena.