Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

UNICEF-ov projekt

Otvorena „Senzorna soba“ u Općoj bolnici Gospić

Autor: Marin Smolčić

17.03.2023. 18:42
Otvorena „Senzorna soba“ u Općoj bolnici Gospić

Foto: Marin SmolčićOpća bolnica Gospić danas je  upriličeno svečano otvorenje „Senzorne sobe“, projekta UNICEF-a namijenjenog djeci sa smetnjama razvoja u dobi do sedme godine života. Razvoj senzorike djeteta iznimno je bitan u životu, a suvremeni pristup poticanju razvoja djece sa smetnjama je blagodat suvremene medicine. 


Uz ravnateljicu OB Gospić mg. Sandru Čubelić danas su bili  sestra Mara Stilinović, ostalo medicinsko osoblje i župan ličko-senjski Ernest Petry sa suradnicima. U uvodnom dijeluMara Stilinović nije krila ponos što su današnjoj svečanosti nazočni župan i njegova zamjenica Jasna Orešković Brkljačić, u ime grada Gospića zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, predsjednica Gradskog vijeća Ana-Maria Zdunić, ravnatelj Razvojnog centra Mile Milković i u ime UNICEF-a Đurđica Ivčić.


Ravnateljica bolnice mg. Sandra Čubelić istaknula je važnost „Senzorne sobe“
-Ovaj objekt smo otvorili prije 10 godina. Mi kao zdravestvena ustanova uvijek težimo boljem, da bismo pacijentima pružili što bolju zdravstevu zaštitu. Svi smo najosjetljivi na naše najmlađe. S nama je u ime UNICEF-a Đurđica Ivković, dugogodišnja voditeljica odjela koji se bavi problemima najranije dječje dobi. Naš Dječji odjel je 2005. godine postao Dječji odjel-Prijatelj djeteta. Tada četvrti u RH.S nama je i župan Ernest Petry kojemu mi kao ustanova dugujemo veliku zahvalnost jer nastoji oplemeniti svaku ideju koju smo započeli ili je provodimo. Zašto Senzorna soba i što s time dobivamo? Svi znamo da je osjet jedano posebno razdoblje ljudskog života i da je to nešto što čovjeka čini „najkomplciranijim strojem“ na svijetu. Upravo je ova soba i njezin sadržaj način da bi se pospješila dječja osjetila, istaknula je ravnateljica Čubelić i kao pedijatrica definirala brojne detalje novih sadržaje u bolnici. Odjel ranog razvoja djece u UNICEF-u vodi Đurđica Ivković koja je u svojem govoru istaknula kako je tek svakom osmom djetetu u RH dostupan  tretman Senzorne sobe.


-UNICEF je 2019.  u Hrvatskoj izradio veliku studiju vezanu uz djecu koja trebaju podršku u smislu razvoja. Kod nas je rana intervencija dostupna tek jednom od osmero djece, što znači da u Hrvatskoj postoji više od 24 tisuće djece koja se rađaju s utvrđenim teškoćama. Tek svako osmo dijete dobiva potrebnu podršku. Ta podrška djetetu ovisi o mjestu boravka roditelja i nije dostupna svakom djetetu kojem je ta pomoć potrebna. Iz tog razloga smo odlučili tu ranu intervenciju i podršku djeteta u ranoj dobi. Kod nas se za „rano“ podrazumijeva dijete do polaska u I. razred, ali kako je rekla ravnateljica Čubelić, to rano znači od prvih šest mjeseci djetetova života, najmanje do prve tri godine. Sve što napravimo poslije je uglavnom prekasno. Ova soba i njezini sadržaji svakako će pomoći mnogoj djeci iz cijele Županije, tako da ne moraju  putovati u Zagreb, rekla je Đurđica Ivković iz UNICEF-a.


Župan Ernest Petry saslušao je ove govore i istaknuo veliko zadovoljstvo štto je OB Gospić dobila tako vrijedan sadržaj.


-Ovaj sadržaj je našoj Županiji  svakako bio potreban i ponosan sam da smo jedna od šest županija koja od danas ima opremljen ovaj sadržaj. To će svakako olakšati život djeci i roditeljima koji će u Gospiću potražiti pomoć u  Senzornoj sobi. To će svakako značiti i pomoć u demografskoj obnovi naše županije. Jednako tako moram reći da ćemo i dalje pratiti mogućnost nabavke sredstava kako bismo ukupno pospješili razvitak naše županije u svim segmentima. Ja sam već najavio dodatna ulaganja u svakom smislu, a posebno uz zdravstvene usluge.


Zato sam zahvalan UNICEF-u i svima vama koji ćete kroz ovaj sadržaj pomagati djeci. U našoj Županiji trenutno provodimo brojne mjere, brojne projekte i programe. Mi u politici smo prolazni, ali iza nas ostaju novi  sadržaji koji nama svima trebaju i mogu olakšati život na ovim prostorima. Samo tako možemo naprijed, samo tako možemo zadržavati obitelji i onima koji moraju pružiti maksimalnu skrb svojoj djeci da ne moraju putivati izvan Ličko-senjske županije. Trenutno realiziramo mnoge projekte da bi naša djeca sutra mogla ostati i živjeti na ovim prostorima, istaknuo je župan Petry.


UNICEF je sredstva za ovu namjenu u iznosu od 152.205,19 € prikupio zahvaljujući donacijma građana i tvrtki, a utrošene su u šest županija, među kojima je i Ličko-senjska. U Općoj bolnici Gospić je na edukaciju stručnog tima i opremu utrošeno ukupno 19.764,62€.