Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

BEZAKONJE U SUDANU

Oslobođeni Bashir i saveznici, nastavljaju se borbe u Kartumu

Autor: Hina

26.04.2023. 16:40
Oslobođeni Bashir i saveznici, nastavljaju se borbe u Kartumu

Foto: ReutersPucnjave i eksplozije odjekuju u srijedu na zapadnoj periferiji glavnog grada Sudana i narušavaju primirje usred kolapsa osnovnih usluga, sve manje zaliha hrane i oslobađanja bivšeg autokrata i njegovih saveznika iz zatvora.


Sukob vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) ne pokazuje znakove popuštanja. Vojska je objavila da je bivši predsjednik Omar al-Bashir prebačen u vojnu bolnicu prije izbijanja sukoba 15. travnja. Bashir je premješten iz zatvora s najmanje pet bivših članova njegova režima, uključujući Abdel Rahima Mohameda Husseina. Međunarodni kazneni sud (ICC) obojicu traži zbog zločina počinjenih u ranijem sukobu u regiji Darfur.


Oslobađanje zatvorenika


Lokacija Bashira dovedena je u pitanje nakon što je bivši ministar njegove vlade Ali Haroun objavio u utorak da je izašao iz zatvora Kober u Kartumu s drugim bivšim dužnosnicima. I Harouna traži ICC zbog desetaka optužbi za ratne zločine.
Tisuće osuđenih kriminalaca, uključujući neke osuđene na smrt, bili su u golemom zatvoru, zajedno s višim i nižim dužnosnicima Bashirovog režima koji je svrgnut prije četiri godine.


Sudanske vlasti i RSF međusobno su se optuživali glede oslobađanja zatvorenika, a policija je objavila da su paravojni naoružani muškarci upali u pet zatvora tijekom vikenda, ubili nekoliko čuvara i otvorili vrata. RSF je okrivio vlasti što su oslobodili Harouna i ostale.


Sve veća nesigurnost


Oslobađanje osuđenih kriminalaca doprinijelo je rastućem osjećaju bezakonja u Kartumu. Stanovnici su upozorili na sve veću nesigurnost, raširenu pljačku i bande koje lutaju ulicama.


Bashir je došao na vlast u vojnom udaru 1989., a svrgnut je u narodnoj pobuni 2019. godine. Vojska pod generalom Abdelom Fattah al-Burhanom, uz potporu RSF-a, došla je na vlast 2021. u novom udaru.


ICC je optužio Bashira za genocid, a Harouna za organiziranje napada milicije na civile u Darfuru 2003. i 2004. godine.