Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Osamnaest svjećica na torti punoljetnosti

15.01.2012. 23:00
Osamnaest svjećica na torti punoljetnosti


U VIP salonu Dvorane “Krešimir Ćosić” jučer su proglašeni najbolji zadarski sportaši u izboru Zadarskog lista u kojem je sudjelovalo 53 medijskih djelatnika iz Zadarske županije


Jedan, dva tri… – osamnaest. Toliko godina 15. siječnja smo uvijek sa zadarskim sportašima i to ne bez razloga, jer dan je to kada se dodjeljuju priznanja najboljima u prethodnoj godini. Tako je bilo i jučer u VIP salonu Dvorane “Krešimir Ćosić” gdje su proglašeni najbolji zadarski sportaši u izboru Zadarskog lista u kojem je sudjelovalo 53 medijskih djelatnika iz Zadarske županije. Nekad kritizirani, nekad hvaljeni, ali bili smo ustrajni i naš je izbor postao punoljetan. U početku su ga organizirali neki drugi (pozdrav Beri!), danas smo mi, a sutra će doći netko tko će sve to nastaviti. Uvijek se u ovakvim situacijama sjetim Nedjeljka Jusupa, osnivača Zadarskog lista i dugogodišnjeg urednika, koji je na jednoj proslavi u našoj redakciji rekao:
– Želim svima dug život, a neka nas Zadarski list sve nadživi! Možda sam to već negdje napisao, ako jesam nema veze jer nije loše ponoviti.
Prvi je na binu došao Ante Kolanović. Zašto on? Istina, aktivan je u veteranima Sabunjara, ali ovaj put na Višnjiku nije bio kao sportaš već kao voditelj. I onda je krenulo onako kako to protokol nalaže. Najprije Damir Maričić, direktor tvrtke RTD, izdavača Zadarskog lista, zatim Dražen Grgurović, zadarski dogradonačelnik, pa Ivan Šimunić, pročelnik županijskog odjela za društvene djelatnosti i konačno naš Luka Perić, glavni urednik, a u svojim počecima u Zadarskom listu sportski novinar.
– Zahvaljujući vašim rezultatima koji prelaze lokalne i nacionalne okvire o Zadru se čuje i izvan hrvatskih granica – rekao je Dražen Grgurović, dok je Luka Perić proročanski zavirio u 2012. i zaželio da sljedeće godine nagrađujemo one koji će osvojiti olimpijske medalje. Čast svim govornicima, ali na Višnjiku su jučer u prvom planu bili sportaši. Dakle, ovako je to izgledalo.
Treći
Treće mjesto u redoslijedu ekipa osvojio je Ženski košarkaški klub Zadar. Andrija Prović, novinar koji prati, a ponekad i troši živce na ženskoj košarci ostao je sam na bini čekajući da netko preuzme nagradu. Iz kluba nije bilo nikoga, igračice su se opravdale sinoćnjom utakmicom u Zagrebu protiv Agrama, za ostale ne znamo. Šteta, no nagrada ih čeka.
Jedriličarska posada Uskoka Pavle Kostov i Petar Cupać osvojila je treće mjesto u kategoriji momčadi. Po priznanje je došao Pavle, a čestitao mu je Čedo Fabulić, novinar, jedini koji je praktički od početka uključen u ovu akciju.
Lucija Mijolović iz Plivačkog klub Zadar treća je sportašica. Lani je bila Nada godine i evo je sada na skalini više. Roman Morović ne prati plivanje, iako voli plivati, ali s obzirom da je muška košarka daleko od nagrada Roman je priznanje predao Luciji. Hrabro Lucija, očekujemo te i sljedeće godine.
Ana Smolić (2007. treća sportašica) do ove godine bila je jedina predstavnica taekwondoa koja je dobila jedno od priznanja u našem izboru. Sada je s njom u društvu Nikola Bojo, član Taekwondo kluba Zadar, treći u redoslijedu najboljih sportaša. Boji je čestitao i priznanje mu predao Andrija Dešpoja, novinar koji radno vrijeme provodi na utakmicama Sonik-Puntamike.
Drugi
Klub skokova u vodu Zadar uspješnu 2011. zaključio je priznanjem Zadarskog lista, drugim mjestom u kategoriji ekipa. Članovima kluba, čija je perjanica Marcela Marić, čestitao je Viktor Bogut, kojem protokol ovaj put nije namijenio kuglače. A kada smo kod kuglača Zadra, oni su završili na drugom mjestu u kategoriji momčadi. Vedran Sitnica, fotograf, preuzeo je ulogu čestitara. Drago Marić, zadarski novinar i autor brojnih knjiga o zadarskom sportu, napomenuo je da smo u nabrajanju rezultata koje su kuglači ostvarili prošle godine zaboravili napomenuti da je momčad iz Mocira osvojila i Hrvatski kup. Sada je, eto, pogreška ispravljena. Paola Borović iz AŠK Zadra je druga sportašica. Čestitala joj je Liljana Jurjević, zamjenica glavnog urednika Zadarskog lista. Marko Baljak iz Kuglačkog kluba Zadar drugi je u redoslijedu najboljih sportaša. S priznanjem na bini čekao ga je Nebojša Gunjević, novinar, autor nedavno objavljene knjige o povijesti odbojke u Zadarskoj županiji. Nebojša se nada da će dogodine koja nagrada otići i u odbojku.
Prvi
Kada smo došli do najboljih prvi je na redu bio najmlađi među njima – Maro Marić, član Kluba skokova u vodu Zadar. Marić je proglašen Nadom godine, a na toj tituli čestitala mu je Tajana Jusup, voditeljica marketinga Zadarskog lista, zadužena za tehničku realizaciju jučerašnjeg događaja.
Potpisnik ovih redaka čestitao je Stipi Modriću. Naravno, ne bavi se Stipe (profesionalnim) sportom, ali se zato sportom bavi, i to jako uspješno, Stipin sin Luka, hrvatski reprezentativac i član engelskog Tottenhama. Luka je četvrtu godinu zaredom osvojio trofej Zadrani u svijetu. Bravo, Luka i nadamo se dobrim vijestima iz Poljske i Ukrajine.
Trofej Zadarski jedino je priznanje koje dodjeljuju čitatelji, a zaslužili su ga Mate Ledenko i Mile Čakarun iz Veslačkog kluba Jadran. Dražen Grgurović im je čestitao na tom priznanju i poželio da 2012. bude još uspješnija.
Atletski športski klub Zadar drugu godinu zaredom najbolja je ekipa u Zadarskoj županiji. Ženskom društvu kluba s Višnjika priznanje je uručio Ivan Šimunić. Edo Fantela iz Jedriličarskog kluba Sveti Krševan preuzeo je iz ruku Damira Maričića priznanje za sina Šimu i Igora Marenića, klupsku posadu koja je treću godinu zaredom proglašena najboljom momčadi. Šime i Igor danas su vjerojatno najveće zadarske nade za medalju na Olimpijskim igrama u Londonu.
Ostajemo u vodenim (morskim) sportovima jer najbolja sportašica Zadarske županije je Marcela Marić iz Kluba skokova u vodu Zadar. Marcela je s lanjskog drugog skočila na prvo mjesto u neizvjesnoj utrci s Paolom Borović. Luka Perić čestitao je Marceli i poželio joj skok za London.
Ne znam što je Drago Bajković, urednik sporta u Zadarskom listu, poželio Ivanu Santiniju iz Nogometnog kluba Zadar, ali znam da je Santini najbolji sportaš Zadarske županije u prošloj godini. Prvi put najboljim je tako proglašen igrač koji je u tom trenutku bio član kluba sa Stanova. E, Ivane, svaka ti čast!


Najbolji u 2011.
Sportaš: 1. Ivan Santini, 2. Marko Baljak, 3. Nikola Bojo.
Sportašica: 1. Marcela Marić, 2. Paola Borović, 3. Lucija Mijolović.
Momčad: 1. Šime Fantela/Igor Marenić, 2. Kuglački klub Zadar, 3. Pavle Kostov/Petar Cupać.
Ekipa: 1. Atletski športski klub Zadar, 2. Klub skokova u vodu Zadar, 3. Ženski košarkaški klub Zadar.
Nada: Maro Marić.
Zadrani u svijetu: Luka Modrić.
Trofej Zadarski: Mate Ledenko/Mile Čakarun