ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Komemoracija

Oproštaj od Milana Kolića na komemoraciji, u dvorani gdje nije bilo slobodnog mjesta

Autor: Marin Smolčić

06.01.2023. 14:08
Oproštaj od Milana Kolića na komemoraciji, u dvorani gdje nije bilo slobodnog mjesta

Foto: Marin SmolčićAko je suditi po riječima nekolicine govornika na današnjoj komemoraciji održanoj povodom smrti nekadašnjeg gradonačelnika Gospića i župana ličko-senjskog Milana Kolića, Gospić se danas oprašta od jednog istinskog zaljubljenika u svoj grad i županiju.


U prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta „dr. Ante Starčević“ okupili su se članovi obitelji Kolić, predstavnici lokalne samouprave, izaslanici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rada i sportskih klubova, dok je Ministarstvo branitelja predstavljao izaslanik ministra, državni tajnik Darko Nekić. U predvorju učilišta bila je izložena spomen-knjiga, a za upisivanje čekalo se u dugim redovima.


Od Milana Kolića najprije se oprostio zapovjednik jedinice Specijalne policije Ivan Jelinić, postrojbe čiji je pripadnik 1990. godine bio Milan Kolić-Kole. U govoru je Jelinić naglasio kako je upravo Kole bio među prvim spacijalcima iz Gospića koji su branili Domovinu. U Gospiću i okolici, sve do Lovinca gdje se 1991. godine Kolić sa suborcima našao u potpunom neprijateljskom okruženju. U ime Kluba ratnih veterana 9. gardijske brigade „Vukovi“ govorio je dopredsjednik Milan Franić. Istaknuo je činjenicu o Kolićevom sudjelovanju kao profesionalnog časnika tijeekom četiri godine u ratnom putu ove postrojbe.
– Milan Kolić, naš Kole, uključio se u obranu Domovine uoči prvog napada neprijatelja na Gospić i Liku 1990. godine. Zadaće specijalnog policajca časno je obnašao pa se odmah po osnutku 9. gardijske brigade uključio u tu profesionalnu postrojbu i obnašao dužnost pomoćnika zapovjednika brigade za političku djelatnost. Pri tome je završio višu časničku školu, a nakon svršetka rata Filozofski fakultet u Rijeci.


Kako nije mirovao niti u miru ubrzo postaje gradonačelnik Gospića, a nakon dva mandata i župan ličko-senjski. Na svim ovim zadaćama Kole je uvijek bio dobar prijatelj, suradnik, kao i veliki zaljubljenik u sport, ustvrdio je Milan Franić.


Kole je bio institucija


Opraštajući se od preminulog Kolića njegov dugogodišnji  prijatelj i suradnik dr. Darko Milinović istaknuo je nekoliko detalja koji su u mnogome odredili njegov život.


– Gdje god pogledamo u ovom gradu, u ovoj županiji vidljivi su tragovi rada našeg prijatelja Kole. Kole je institucija koju  je stvorila povijest ovoga grada i Hrvatske. Njega život nije mazio. Kole je kao tinejdžer ostao bez majke. Ova tragedija ponovila se i s pogibijom njegove sestre. Naš Kole se nije predavao, obitelj mu je bila na prvome mjestu. Koliko puta se ispričao nama, svojim prijateljima jer je morao nešto načiniti za obitelj koja mu je uvijek bila na prvome mjestu: njegova supruga Ruža, kćeri Iva, Tina i Megi, nećakinja Petra i kasnije unučad. On je obitelji skidao zvijezde s neba, zaključio je Kolićev prijatelj dr. Darko Milinović.


Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević napomenuo je kako je Milan Kolić dao ogroman obol stvaranju hrvatske države. Kao policajac, vonik, gradonačelnik i župan.


– Opraštajući se od Milana Kolića treba se sjetiti njegovih ogromnih zasluga za vrijeme i nakon svršetka Domovinskog rata. Upravo je to razdoblje i neposredno poraće bilo puno izazova: komunalna obnova, obnova infrastrukture i nastojanja da svim građanima  život bude bolji. Svojim radom i poštenjem je na poseban način taj dio novije povijesti obilježio je upravo Milan Kolić. Bio je suočen s brojnim problemima i izazovima, u gradu koji je pretrpio strašna razaranja i ogromne ljudske gubitke gradonačelnik Milan Kolić je uspio izbjeći političku zamku populizma. Zato su ga građani prihvatili kao jednog od njih, riječi su gradonačelnika Karla Starčevića.


Opraštanje s mnoštvom emocija


Zadnji govornik na komemoraciji bio je župan Ernest Petry koji je još kao srednjoškolac bio Kolićev prijatelj. U vrlo dirljivom obraćanju župan nije krio suze i u nekoliko navrata steglo mu se grlo.


-S puno tuge izražavam sućut obitelji Kolić. Činim to u ime djelatnika Ličko-senjske županije. Svi smo ga voljeli i svi smo zatečeni njegovim preranim odlaskom. Kole je bio  naš prijatelj, rekli bi gradski čovjek, sugrađanin, odani suborac na kojega se može osloniti. Svojim nesebičnim radom kao da je sve podredio stvaranju hrvatske države. Bio je jedan od osnivača HDZ-a na području Gospića, a početkom agresije na Liku stavio se u obranu kao specijalac MUP-a, a kasnije kao pripadnik 9. gardijske brigade „Vukovi“. Potom je bio gradonačelnik Gospića i ličko-senjski župan.


Svojim angažmanom učinio je mnogo. To mu nikada nitko ne može i neće osporiti. Ostat će nam u neizbrisivom, dragom sjećanju kao dobar čovjek, prijatelj koji  nam je bio na raspolaganju u svakoj životnoj situaciji. Osim u srcima svoje obitelji ostavio je dubok trag u svima nama, tugu koja se ne zaboravlja. Jer srce pamti, srce ne zaboravlja. Dragi Kole, pozdravi nam naše velikane kojima se sada pridružuješ, završio je vrlo emotivno obraćanje župan Ernest Petry.


Upravo su zajedničkim djelovanjem 1990. godine županov otac Miroslav Petry, Milan Kolić i nekolicina demokratski nastrojenih prijatelja najzaslužniji za političke i društvene promjene u ovom dijelu Like.