Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DRAMATIČNE BROJKE

Opasno po zdravlje: Sarajevo ima najzagađeniji zrak na svijetu

Autor: Hina

11.12.2023. 20:37
Opasno po zdravlje: Sarajevo ima najzagađeniji zrak na svijetu

Foto: Armin Durgut/PIXSELLSarajevo je u ponedjeljak navečer dospjelo na vrh popisa gradova s najvećim onečišćenje zraka na svijetu nakon što su mjerni instrumenti utvrdili koncentraciju štetnih tvari koja je opasna po ljudsko zdravlje.


Prema podacima koje je objavio portal AQAir, indeks kvalitete zraka u glavnom gradu BiH u večernjim je satima bio 317 što označava krajnji stupanj opasnosti po zdravlje.


Pri tom je koncentracija sitnih čestica prašine PM 2,5 koje ulaze duboko u pluća i mogu trajno naštetiti zdravlju bila 53,4 puta veća od vrijednosti koje dopuštenim smatra Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
Sarajevo je tako postalo grad s najzagađenijim zrakom u cijelom svijetu a odmah iza njega su gradovi poput pakistanskog Lahorea, Dake u Bangladešu te indijske Kalkute i Delhija no s indeksom onečišćenja koji je ipak znatno manji i u rasponu je od 229 do 298.


Unatoč dramatičnim pokazateljima stanja zraka gradske vlasti Sarajeva nisu proglasile nikakve izvanredne mjere niti su uvela ograničenja.


Glavnim uzročnikom onečišćenja u Sarajevu smatraju se tzv. mala ložišta odnosno ugljen kojega veliki broj kućanstava i dalje koristi za zagrijavanje kao i nesrazmjerno veliki broj automobila koji prometuju gradskim ulicama a najveći broj ih je sa zastarjelim motorima.


Onečišćenju značajno doprinosi položaj Sarajeva u kotlini što u zimskim danima kada nema vjetra kakvi su sada stvara učinak “posude s poklopcem”.