ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U ŠIBENIKU

Održan 26. Susret ribara HOK-a, 'hrvatski ribari su otporni, uporni i čvrsti'

Autor: Portal ZL

27.10.2023. 16:37
Održan 26. Susret ribara HOK-a, 'hrvatski ribari su otporni, uporni i čvrsti'

Foto: arhiva ZL

U Šibeniku je održan 26. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore na kojem je u nazočnosti župana šibensko-kninskog Marka Jelića, gradonačelnika Grada Šibenika Željka Burića, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, predsjednika HOK-a Dalibora Kratohvila i potpredsjednika HOK-a i predsjednika Organizacijskog odbora Susreta ribara  Jose Smolića sudjelova i Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s ravnateljem Uprave ribarstva Antom Mišurom i suradnicima.


– U posljednje tri godine tijekom kojih se globalna proizvodnja hrane suočava s velikim pritiscima i znatnim poremećajima na tržištu i u lancima opskrbe, Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede sektoru ribarstva i akvakulture isplatili su oko 80 milijuna eura potpore. Ova sredstva su doprinijela oporavku i stabilizaciji njihovog poslovanja bez ozbiljnih negativnih posljedica, o čemu najbolje govore podaci o konstantnoj pozitivnoj vanjsko-trgovinskoj bilanci, povećanju proizvodnje u akvakulturi te povećanju vrijednosti ulova. Ukupna proizvodnja u akvakulturi RH u razdoblju od 2016. godine do 2022. godine porasla je čak 58 % u količini te 64 % u vrijednosti. Naša je uloga i zadaća nastaviti osiguravati održivost morskih resursa i ribljih stokova uz osiguravanje egzistencije naših ribara, obalnih zajednica i otočnog stanovništva, a važan će nam partner u provođenju ribarskih politika i dalje biti Hrvatska obrtnička komora, izjavila je ministrica Vučković to dodala kako je do danas kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH ugovoreno 399,7 milijuna eura potpore.


Predsjednik HOK-a Kratohvil zahvalio je na dosadašnjoj suradnji i najavio nastavak angažmana Komore po pitanju zastupanja interesa hrvatskih obrtnika i ribara:


– Unatoč višestrukim izazovima u kojima se nalaze sada već godinama, zadržavamo jednak broj ribara, uz povećanje broja zaposlenih u ribarskim obrtima u odnosu na prošlu godinu za 4 %. Hrvatski ribari su otporni, uporni i čvrsti, takav je i Ceh ribarstva i akvakulture HOK-a koji aktivno i kontinuirano, jasno i glasno ističe probleme i traži rješenja, u dobroj suradnji s Upravom ribarstva.


U okviru Operativnog programa trenutno se provode najveća ulaganja u ribarsku infrastrukturu i ribarstvo otkad postoji Republika Hrvatska, pri čemu je dodijeljeno je 47,33 milijuna eura potpore za ulaganja u 10 ribarskih luka. Samo za ulaganja u unaprjeđenje sigurnosti i radnih uvjeta osuvremenjeno je 261 ribarsko plovilo, uloženo u 230 projekta za poboljšanje stavljanja na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, te je izgrađeno i opremljeno 5 novih i osuvremenjeno 25 postojećih pogona za preradu ribe.


Hrvatska već duži niz godina ima pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva i akvakulture. U 2022. godinu uvezeno je 63 tisuće tona vrijednosti 248 mil. €, a izvezeno 66 tisuća tona vrijednosti 312 mil. €. Bilanca u pogledu proizvoda ribarstva i akvakulture je kontinuirano pozitivna.