Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

BOSNA I HERCEGOVINA

Objavljen sadržaj Schmidtove odluke, nova vlada Federacije u petak?

Autor: Hina

27.04.2023. 18:53
Objavljen sadržaj Schmidtove odluke, nova vlada Federacije u petak?

Foto: ReutersVisoki predstavnik za BiH Christian Schmidt donio je obvezujuću odluku kojom je proglasio zakonitim imenovanje vlade Federacije BiH bez obzira na činjenicu da tu odluku nije potpisao dopredsjednik tog entiteta iz reda Bošnjaka Refik Lendo.


Nakon Schmidtove izjave novinarima na kojoj nije govorio o potankostima, na mrežnim stranicama Ureda visokog predstavnika (OHR) objavljena je odluka na engleskom jeziku u kojoj stoji kako to znači da je suglasnost na imenovanje vlade koju su dali predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara iz HDZ-a i dopredsjednik iz reda Srba Igor Stojanović dostatna i zakonita,


Stoga više nema zapreka da o potvrdi imenovanja vlade odlučuje Zastupnički dom entitetskog parlamenta.
Schmidt je svojom odlukom obvezao predsjedateljicu Zastupničkog doma Marinu Marinković Lepić da najkasnije 28. travnja, odnosno u petak zakaže sjednicu tog tijela kako bi se odlučivalo o novoj vladi za što je potrebna većina koju čini 50 od 98 zastupnika.


Visoki je predstavnik također je pozvao Zastupnički dom da što prije pokrene proces izmjena Ustava Federacije BiH kojim bi se trajno riješilo potanje blokade uspostave vlade s obzirom na to da je odluka što ju je donio u četvrtak jednokratna.