ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

španjolski parlament

Novi zakon o transrodnim osobama

Autor: Hina

22.12.2022. 18:50
Novi zakon o transrodnim osobama

Foto: ReutersŠpanjolski parlament u četvrtak je prihvatio zakon koji omogućuje slobodnu promjenu spola nakon navršenih 16 godina, nakon višemjesečne napetosti unutar ljevice na vlasti i feminističkog pokreta.


Zakonski prijedlog bio je prioritet radikalne lijeve stranke stranke Podemos koja je koalicijski partner vladajućih socijalista premijera Pedra Sancheza. Prihvaćen je glasovima 188 zastupnika, 150 je bilo protiv, a sedmero suzdržanih.


Bude li prihvaćen u senatu idućih tjedana, Španjolska će se pridružiti skupini nekoliko zemalja u svijetu koje dopuštaju jednostavnu promjenu spola putem administrativne izjave.
U Europi je Danska bila prva država koja je zakonom zajamčila to pravo transrodnim osobama 2014. godine.


Po španjolskom zakonu, transrodne osobe mogu promijeniti ime i rod u identifikacijskim ispravama tako što će ugovoriti sastanak u za to nadležnom uredu i upisati promjenu. Za taj postupak neće im trebati ni medicinski nalazi niti dokaz da su dvije godine primale hormonsku terapiju, što je danas praksa za punoljetne osobe u Španjolskoj.


“Ovaj zakon ispravlja povijesnu nepravdu države prema transrodnim osobama tako što ih ne smatra bolesnim osobama”, izjavila je pred zastupnicima ministrica za jednakost, Irene Montero.


“Trans žene su žene”, rekla je ta čelnica iz stranke Podemos i osudila “transfobiju”.


Nazvan “trans zakonom”, novi propis će omogućiti osobama od 14 do 16 godina da slobodno promijene rod u matičnim knjigama, uz uvjet da ih ih u tom postupkuk prate zakoniti skrbnici.


Populacija od 12 do 14 godina, ako želi promjenu roda, morat će za to zatražiti dopuštenje suda.


Prema sadašnjem zakonu, svi maloljetnici moraju dobiti pravno dopuštenje žele li promijeniti rod.