Petak, 1. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

"Nemar je prva iskra"

Novi spotovi Hrvatskih šuma upozoravaju na uzroke požara

Autor: Portal ZL

13.06.2023. 09:13
Novi spotovi Hrvatskih šuma upozoravaju na uzroke požara

Foto: Hrvatske šumeStručnjaci procjenjuju kako su čovjek i njegov nemar glavni uzrok čak 90 % požara. Vodeći se tom činjenicom, u sklopu kampanje pod nazivom i sloganom „Nemar je prva iskra“, Hrvatske šume kreirale su tri promotivna spota koja obuhvaćaju najčešće okidače ljetnih šumskih požara. Protagonisti su namjerno obični ljudi čije se nesmotrene radnje često mogu vidjeti u stvarnosti, a posljedica im je vatra s katastrofalnim ishodom.


Mladi par uživa na kampiranju i razgovara o svojoj prošlosti i budućnosti. Kada krenu na spavanje, ostavljaju neugašen plamen ispred šatora. Spot pogledajte na poveznici.


Budući da je bijeg na šumovite gore i planine jedna od omiljenih radnji građana i posjetitelja Hrvatske, u drugom videu dvojica rekreativaca na jednoj od svojih šetnji naprave kratku pauzu. Netom prije odlaska, događa se dobro poznata situacija u kojoj neugašeni opušak završava na lako zapaljivom suhom tlu. Drugi je spot dostupan ovdje.

I odbačeno staklo može uzrokovati požar. Iako je u javnosti najpoznatija mogućnost paljenja vatre pomoću povećala, dovoljan je komadić stakla na pogrešnom mjestu da pokrene vatrenu stihiju. Kako bezbrižna igra dviju tinejdžerica može postati prvi u nizu nesretnih događaja, saznajte u posljednjem promotivnom videu Hrvatskih šuma.


Pored vođenja računa o svojim postupcima u prirodi, u slučaju primjećivanja bilo kakvog dima u ljetnim mjesecima, važno je odmah nazvati 193 ili 112. Jedino je izbjegnuta vatra „ugašena“ na vrijeme, a upravo je zato „Spriječi požar prije no što nastane“ dodatna poruka kampanje.


Krajnji cilj svih aktivnosti kampanje „Nemar je prva iskra“ jest osvijestiti građane i turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i ljudskih života od razornih učinaka vatre.


Promotivni spotovi emitirat će se i na televiziji, i na digitalnim kanalima jer pokupljen opušak, staklo bačeno u smeće ili plamen ugašen do kraja često mogu značiti više od cijelog niza protupožarnih mjera koje provode Hrvatske šume i njeni partneri.Da u Hrvatskim šumama protupožarna sezona traje neprestano, pokazuje i činjenica da će samo u 2023. godini u te svrhe uložiti više od 16 milijuna eura. Tvrtka je nabavila integriranu uslugu video nadzora s detekcijom dima i vatre te simulatorom širenja požara.


Ukupno se u šumama nalazi 96 kamera raspoređenih na 48 lokacija i četiri nadzorna operativna centra u četiri dalmatinske županije, a njihov će se broj povećavati već u narednim danima.


Dok traje protupožarna sezona, od lipnja do rujna, aktivnosti se pojačavaju pa je tako organizirana i pojačana motriteljsko-dojavna služba na području krša kako bi se što više smanjilo vrijeme reakcije na uočen dim.


Sve edukativni materijali vezani za protupožarnu kampanju Nemar je prva iskra – Spriječi požar prije no što nastane mogu se pronaći na službenoj web stranici Hrvatskih šuma, kao i na društvenim mrežama, FacebookuInstagramu i LinkedInu.