Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

38 C°

UŽAS U SRBIJI

Novi detalji: Ubojica je pucao iz dva pištolja, u ruksaku je imao tri molotovljeva koktela

Autor: Hina

03.05.2023. 16:07
Novi detalji: Ubojica je pucao iz dva pištolja, u ruksaku je imao tri molotovljeva koktela

Foto: ReutersČetrnaestogodišnji učenik koji je u srijedu ujutro ubio osmero učenika i zaštitara osnovne škole “Vladislav Ribnikar” u središtu Beograda, a teško ozlijedio još sedmero učenika i profesoricu, pucao je iz dva pištolja, objavili su beogradski mediji pozivajući se na neslužbene policijske izvore.


On je, navodno, u svom ruksaku, koji je nađen u školi, imao tri molotovljeva koktela.


Svi učenici i profesorica imaju prostrijelne ozlijede i smješteni su u dvije klinike, dječju u Tiršovoj i u Univerzitetskom kliničkom centru.
Direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj Siniša Dučić izjavio je danas da je završena operacija djevojčice ranjene u pucnjavi i da je ona “vitalno ugrožena”, na odjelu je intenzivne njege i pod stalnim je nadzorom.


On je rekao da su dva dječaka, primljena u tu kliniku s prostrijelnim ranama nogu, izvan životne opasnosti. Sva djeca smještena u toj ustanovi rođena su 2010. godine.


Četvero djece stare 13 godina i profesorica (53) primljeni su u UKC s višestrukim prostrijelnim ozlijedama ruku, nogu, abdomena i vrata.


Jedno dijete je operirano, a tri operacije su u tijeku, rekao je novinarima direktor UKC-a dr. Milika Ašanin, ne želeći govoriti o prognozama njihova zdravstvenog stanja.


Ubojica je učenik te škole, identificiran kao K. K. rođen 2009. godine i uhićen je, potvrdio MUP je Srbije poslije tragedije nezapamćene u povijesti srbijanskog školstva.


Mediji su, pozivajući se na svjedočenja školskih kolega, objavili da je K. K. bio primjeren i dobar đak, ali u nizu izvješća je i obilje nagađanja, neprovjerenih i nepouzdanih informacija koje su unijele dodatnu paniku i konfuziju.


Psiholozi i socijalni djelatnici, u pozivima koje objavljuju beogradske televizije, pozivaju na oprez i suzdržanost u izvještavanju kako bi se zaštitila i djeca-svjedoci, obitelji stradalih te učenici škole koji su u stanju šoka i narednih dana trebat će im nesumnjivo neophodna stručna potpora.


Policija je pozvala sve roditelje koji nisu uspjeli stupili u kontakt sa svojom djecom da se jave u Policijsku postaju Vračar.


Pojedini mediji objavili su i inicijale ubijenih učenika te ime zaštitara.


Vlada Srbije zakazala je za danas popodne izvanrednu konferenciju za medije na kojoj će govoriti ministri obrazovanja i zdravstva i predstavnik policije.


Predsjednik beogradske općine Vračar Milan Nedeljković rekao je za RTS da je zaštitar Dragan Vlahović, koji je preminuo od ozljeda, htio spriječiti tragediju i da bi posljedice bilo još teže da nije stao ispred dječaka koji je pucao.