ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

PLENKOVIĆ NAJAVIO

Novi cilj Vlade: Povećanje prosječne neto plaće na 8200 kuna

Autor: Hina

18.10.2022. 19:05
Novi cilj Vlade: Povećanje prosječne neto plaće na 8200 kuna

Foto: Arif SitnicaPremijer Andrej Plenković najavio je do kraja mandata Vlade povećanje prosječne neto plaće na 8200 kuna odnosno 1088 eura, od idućeg tjedna povećanje minimalne plaće na oko 4220 kuna, kao i reguliranje rada trgovina nedjeljom. Naš novi cilj je da prosječna neto plaća do kraja mandata dosegne 8200 kuna odnosno 1088 eura, a idućeg tjedna povećati ćemo minimalnu plaću na 700 eura bruto odnosno oko 560 eura neto, što je oko 4220 kuna neto, kazao je Plenković u utorak podnašajući u Saboru izvješće o radu Vlade.


Najavio je i da će država, uz već postojeće besplatne udžbenike, financirati i jedan obrok dnevno svim osnovnoškolcima.Vlada će u proračunu za iduću godinu planirati da država financira jedan obrok dnevno u svim osnovnim školama od 1. do 8. razreda, rekao je premijer. Naveo je kako će to državu stajati 550 milijuna kuna, a tom mjerom će se osigurati obrok za 311 tisuća djece, od kojih je njih gotovo 80 tisuća u siromaštvu.„Ne želimo da više bude i jedno dijete u osnovnoj školi koje zbog okolnosti u svojoj obitelji nema sredstva za obrok“, poručio je Plenković.


Naglasio je i kako će se država sve napraviti da se u školama, u najvećoj mogućoj mjeri, jede hrvatska hrana. Podnašajući izvješće najavio je također reguliranje rada trgovina nedjeljom uz 16 radnih nedjelja. Plenković je spomenuo i ulaganje u sportsku infrastrukturu, odnosno izgradnju stadiona.
“To uključuje i Maksimir i Poljud, u dogovoru s gradovima i klubovima  i sponzorima” kazao je .


Najavio i da će ovaj tjedan predložiti Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju kao dio reformskog paketa. Za borbu protiv korupcije i njeno iskorjenjivanje kazao je da je to jedan od temeljnih zadaća kojoj je Vlade posvećena već šest godina i istaknuvši kako u  podršci borbe protiv korupcije nema nedodirljivih.


Osvrnuvši se na popis stanovništva kazao je pak da ćemo zajedno morati raditi na djelotvornijim javnim politikama koje će pridonijeti preokretanju negativnih demografskih trendova.


„Od 2017. godine uložili smo 2 milijarde kuna u gotovo 500 dječjih vrtića, a novim ulaganjima od milijarde i 220 milijuna kuna ukupan iznos dosegnut će čak 3 milijarde i 400 milijuna kuna. U povijesti Hrvatske ovo je daleko najveće ulaganje u predškolski odgoj”, naglasio je.


Dodao je i da su u odnosu na početak mandata povećani iznosi svih rodiljnih i roditeljskih potpora za čak 55 posto. Poručio je da je Vlada odlučna i u suzbijanju fenomena nasilja u obitelji, kao i da posebnu pažnju posvećuje bolnom pitanju nestalih osoba za kojima ne prestajemo tragati kako bi se omogućilo njihovim obiteljima da saznaju sudbinu svojih najmilijih.


Vezano za obranu kazao je da uz nabavu aviona Rafale i vozilia Bradley u planu i modernizacija Hrvatske ratne mornarice novim višenamjenskim borbenim brodom. Premijer je poručio da živimo u kriznim vremenima koja su promijenila naše živote, ugrozila gospodarstvo i životni standard, ali i istaknuo da je Hrvatska u svim krizama pokazala otpornost.


Vlada u proteklih šest godina osigurala političku stabilnost, očuvala socijalnu koheziju te spriječila socijalnu frakturu , naglasio je.


„Kada se osvrnemo na proteklih šest godina, siguran sam da ni najveći pesimisti nisu mogli zamisliti s kakvim se je izazovima morala suočavati Hrvatska i naši građani”, rekao je Plenković podsjetivši na okolnosti u kojima se našao svijet nakon početka ruskog vojnog pohoda na Ukrajinu.


Ponovio je da je ovo godina isporuke. Otvorili smo Pelješki most, uvodimo euro, ulazimo u šengen, rast BDP-a biti će iznad očekivanja, 5,7 posto, imamo rekordnu turističku sezonu i povijesnu razinu kreditnog rejtinga, nabrajao je premijer. Podignuli smo stupanj razvijenosti  po stanovniku, usmjeravamo rekordnih 25 milijardi eura europskih sredstava za reforme obrazovanja, zdravstva, pravosuđa i uprave te za obnovu, dodao je.


Plenković je podsjetio je na sve mjere koje je Vlada donijela kako bi građanima pomogla u krizi kroz dva paketa vrijednih više od 26 milijardi kuna.  Uvedena je nacionalna naknada za starije osobe, umirovljenicima osiguran covid dodatak, energetski dodatak i jednokratna novčana primanja za što je izdvojeno milijardu i 400 milijuna kuna.


Prosječne mirovine podignute su dosad za 32,5 posto, odnosno za 800 kuna, a najniže mirovine za 36 posto odnosno za 566 kuna, što je najveće povećanje u mandatu ijedne vlade.


Od nove godine, najavio je premijer, dodatno se dižu najniže mirovine za 3 posto. Spomenuo je i omogućavanje korištenja obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu za više od 155 tisuća umirovljenika pri čemu će od 1. siječnja obiteljske mirovine rasti za 10 posto. Pohvalio se i rastom stope zaposlenosti te padom stope nezaposlenosti, rastom prosječne neto plaće na 7.576 kuna u srpnju, te povećanjem minimalne neto plaće u šest godina za 50 posto na današnjih 3750 kuna.


Govoreći o energetici spomenuo je i INA-u. „Itekako smo bijesni i nezadovoljni aferom u Ini koja opterećuje reputaciju Ine, MOL-a i Hrvatske, nije moguće da stvari ostanu kakve su sada, model upravljanja je neprihvatljiv”, ponovio je premijer.


“Imamo jako puno izazova, kriza, puno pokušaja da se destabilizira politički kontekst u Hrvatskoj i da se odvuče fokus na teme kojima se treba pravosuđe s onih tema kojima se treba baviti Vlada i Sabor”, rekao je zaključno Plenković.