Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Zabrana studiranja

Nova zabrana za žene u Afganistanu izazvala oštru reakciju glavnih tajnika UN-a Guterresa i zapadnih zemalja

Autor: Hina

22.12.2022. 08:03
Nova zabrana za žene u Afganistanu izazvala oštru reakciju glavnih tajnika UN-a Guterresa i zapadnih zemalja

Foto: ReutersOdluka talibanskog režima da ženama zabrani studiranje na sveučilištima u Afganistanu u srijedu je izazvala oštre kritike glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Antónia Guterresa, kao i niza zapadnih zemalja.


Odluka talibana da zatvore sveučilišta za žene izazvala je šok i bijes u Afganistanu.


“Glavni tajnik duboko je uznemiren medijskim izvješćima da su talibani spriječili pristup sveučilištima ženama i djevojkama”, rekao je Guterresov glasnogovornik.
“Glavni tajnik ponavlja da uskraćivanje obrazovanja ne samo da krši prava žena i djevojčica, već će imati razoran utjecaj na budućnost zemlje.”


Talibani su u utorak zabranili ženama pristup svim sveučilištima u Afganistanu, što je stupilo na snagu odmah. Posljednji je to u nizu poteza ograničavanja prava žena otkad je ultrakonzervativna islamistička skupina preuzela vlast 2021. godine. Talibani su zabranili i djevojčicama da pohađaju srednje škole.


SAD, Njemačka i Europska unija su među onima koji su prvi osudili novu zabranu, zajedničkim priopćenjem koje je u srijedu navečer objavilo ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.


“Talibanska politika osmišljena da izbriše žene iz javnog života imat će posljedice na način na koji se naše zemlje angažiraju s talibanima”, stoji u izjavi ministara vanjskih poslova Australije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Nizozemske, Norveške, Španjolske, Švicarske, Britanije, SAD-a i visokog predstavnika EU-a.


“Talibanske represivne mjere protiv afganistanskih djevojčica i žena nemilosrdne su i sustavne”, navodi se, pa dodaje da politika režima jasno pokazuje “talibansko nepoštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda naroda Afganistana”.