Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IZRAEL

Netanyahu želi brzo odobrenje vlade za napad na Rafah

Autor: Hina

25.02.2024. 09:00
Netanyahu želi brzo odobrenje vlade za napad na Rafah

Foto: ReutersIzraelski premijer Benjamin Netanyahu želi brzo odobrenje vlade za planove za kontroverznu vojnu ofenzivu na južni obalni grad Rafah unatoč pregovorima o prekidu vatre u ratu u Gazi.


Sazvat će vladu, možda već u nedjelju, kako bi se odobrio operativni plan, objavio je u subotu navečer na X-u, nekadašnjem Twitteru. Plan će uključivati prisilno uklanjanje civilnog stanovništva.


Napredovanje izraelske vojske prema Rafahu, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, smatra se vrlo problematičnim jer tamo sada živi oko 1,5 milijuna Palestinaca. Većina njih pobjegla je od rata iz drugih dijelova tog obalnog područja.
U Rafahu žive u bijednim uvjetima, uglavnom u šatorima ili na ulici.


Njihova evakuacija čini se teško izvedivom jer su ostali dijelovi Pojasa Gaze razoreni ili nemaju potrebnu infrastrukturu za smještaj tolikog broja ljudi.


Planirana vojna ofenziva u Rafahu žestoko je kritizirana na međunarodnoj razini – čak i saveznici poput SAD-a pozivaju Izrael na suzdržanost.


Netanyahu se osvrnuo i na pregovore o privremenom prekidu vatre u ratu protiv palestinske militantne skupine Hamas i oslobađanju talaca.


U petak je poslao izaslanstvo na neizravne pregovore u Pariz.


Napisao je da vlada želi razmotriti sljedeće korake u pregovaračkom procesu. Izraelski predstavnici prethodno su u subotu izjavili da je još dug put do postizanja dogovora.


Oko 130 talaca još uvijek drži Hamas, koji je zajedno s drugim ekstremističkim skupinama izvršio napad na jugu Izraela 7. listopada, ubivši 1200 ljudi i, prema izraelskoj vladi, oteo približno 240 i odveo ih u Pojas Gaze.


Izrael je u odmazdu pokrenuo ofenzivu u kojoj su uništeni veliki dijelovi Gaze, raseljena većina stanovništva i ubijeno oko 30.000 ljudi.


Samo će kombinacija vojnog pritiska i čvrstih pregovora dovesti do oslobađanja naših talaca, eliminacije Hamasa i postizanja svih ratnih ciljeva, poručio je Netanyahu.