Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Stižu moćni avioni?

Nekoliko desetaka ukrajinskih pilota ide na obuku za upravljanje lovcima F-16

Autor: Hina (H)

16.06.2023. 09:09
Nekoliko desetaka ukrajinskih pilota ide na obuku za upravljanje lovcima F-16

Foto: Reuters



Ukrajina planira poslati “nekoliko desetaka” borbenih pilota na obuku za upravljanje američkim borbenim zrakoplovima F-16, rekao je u petak glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga Jurij Ihnat, dok zapadni saveznici pripremaju potrebne programe obuke.


“Sve se radi kako bi to počelo što je prije moguće”, rekao je Ihnat za ukrajinsku nacionalnu televiziju, dodajući da će piloti odabrani za obuku imati borbeno iskustvo.


“To nije obuka, to je prekvalifikacija”, rekao je Ihnat.




Ukrajina, koja je pokrenula dugo očekivanu protuofenzivu, opetovano je rekla da joj trebaju novi zapadni zrakoplovi kako bi se uspješno suprotstavila ruskoj zračnoj dominaciji.



Članice NATO-a Nizozemska i Danska predvode napore međunarodne koalicije za obuku pilota i pomoćnog osoblja, održavanje zrakoplova i konačno opskrbu F-16 Ukrajini.


Nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren rekla je Reutersu ovaj tjedan da bi obuka ukrajinskih pilota za letenje na F-16 mogla početi već ovog ljeta.


Rekla je da će cilj biti da program obuke bude potpuno operativan u roku od šest mjeseci. Danska, gdje postoje simulatori letenja, moguća je lokacija za održavanje programa.


Još nije donesena konačna odluka o zahtjevu iz Kijeva za isporuku desetaka F-16, rekao je Ollongren. Program obuke koji podupiru SAD uključivat će Belgiju i Luksemburg, dok su Francuska i Britanija ponudile pomoć, rekla je.