Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

PROMJENA PRAVILA

Neće više biti izrabljivanja dostavljača Wolta, Glova i drugih. Ovo je novi prijedlog kontrole digitalnih platformi

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

17.10.2023. 10:53
Neće više biti izrabljivanja dostavljača Wolta, Glova i drugih. Ovo je novi prijedlog kontrole digitalnih platformi

Foto: Davor KovačevićUvjeti rada dostavljača koji rade preko digitalnih platformi Wolt, Bolt, Glovo i drugih, a zbog velikog su nezadovoljstva u proljeće prosvjedovali u više navrata, uredit će se provedbom Zakona o radu, ali i dvama pravilnicima koje je resorno Ministarstvo rada uputilo u javnu raspravu – Pravilnikom o evidenciji rada korištenjem digitalnih radnih platformi i Pravilnikom o načinu i rokovima provjere visine isplaćenih primitaka ostvarenih radom putem digitalnih radnih platformi. Uoči stupanja na snagu novog zakona 1. siječnja 2024. godine, pravilnicima se uvodi red na taj dio tržišta rada – uređuje se uspostava registra digitalnih radnih platformi i agregatora te uspostava novog informacijskog sustava i posebne aplikacije gdje će se evidentirati svaki takav rad. Na taj način lakše će se kontrolirati eventualno prekoračenje dopuštenog limita, odnosno maksimalnog zakonom dopuštenog radnog opterećenja dostavljača.


Regulacija rada


Dostavljači su, podsjetimo, u proljeće prosvjedovali tražeći povećanje naknade za dostavu, veća prava, mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, regulaciju rada stranih državljana te izradu crne liste tvrtki posrednika. Dio tog dosad potpuno neuređenog područja definiran je novim Zakonom o radu, a dio se uređuje spomenutim pravilnicima. Uspostava Jedinstvene elektroničke evidencije rada (JEER) služit će za provjeru isplaćenih plaća, a uređuju se način i rokovi provjere visine isplaćenih primitaka. Pristup provjeri limita može imati samo platforma koja je upisana u registar JEER.


Tako će se temeljem sustava JEER ubuduće dodjeljivati poslovi. Neposredno prije dodjele svakog pojedinačnog posla, platforma će sustavu JEER, koji preuzima podatke iz sustava ePorezna, podnijeti zahtjev za provjeru visine isplaćenih primitaka po osnovi drugog dohotka ostvarenih radom putem digitalnih radnih platformi. Na temelju zahtjeva platforme, sustav JEER dostavit će joj oznaku »da« ili »ne«. Oznaka »da« potvrđuje da je radnik za kojeg se traži provjera, u tom kvartalu prekoračio limitiranu visinu plaće, odnosno primanje koje je veće od 60 posto bruto iznosa tri mjesečne minimalne plaće, a oznaka »ne« da radnik nije prešao limit. Ako se informacija odnosi na osobu kojoj posao dodjeljuje agregator, platforma je dužna informaciju odmah dostaviti agregatoru s kojim je ugovorila posredovanje na tržištu.


Gotovinske transakcije
Uspostavom Registra digitalnih radnih platformi i agregatora bit će dostupni podaci o sklopljenim ugovorima o posredovanju, odnosno o početku i završetku poslova posredovanja. Prikupljat će se i podaci o opsegu rada preko digitalnih radnih platformi, i to o broju radnika, vrsti ugovornih odnosa, vremenu i lokaciji rada te isplatama od strane platformi prema agregatorima. Agregatori će morati dostaviti platformi s kojom ugovore suradnju podatak o vrsti ugovora koje su sklopili s radnicima, a u slučaju promjene u roku od tri dana o tome obavijestiti platformu.


Nakon svake isplate agregatoru, platforma će putem sustava JEER morati dostavljati podatke o radnicima i naknadama, uključujući ukupno isplaćeni iznos, iznos isplaćen po osnovi naknada za obavljene poslove, iznos naknade svakog pojedinog radnika s naznakom gotovinske transakcije koja je naplaćena izravno na lokaciji između sudionika određenog posla te iznos ostalih isplata agregatoru.


Sve će podatke obrađivati Ministarstvo rada, a svi prikupljeni podaci analizirat će se putem posebne aplikacije. Iz resornog su ministarstva poručili da će elektronička evidencija svih relevantnih pokazatelja opsega rada koji se obavlja korištenjem digitalnih radnih platformi, dakle podataka o radnom vremenu, zaradi i slično, omogućiti punu primjenu zakona koji će od početka iduće godine uređivati platformski rad. Time bi se trebali minimizirati rizici od zloupotreba, koje u pravilu završe na štetu radnika.