Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Trajala 4 godine

NASA-ina misija na Marsu, InSight, službeno završila: "Otkrili smo i naučili puno."

Autor: Hina

22.12.2022. 08:20
NASA-ina misija na Marsu, InSight, službeno završila:

Foto: ReutersNakon više od četiri godine na Marsu, NASA-ina misija InSight završila je nakon što je lender ostao bez struje, objavila je u srijedu američka svemirska agencija.


NASA je objavila da kontrolori misije nisu mogli kontaktirati lander “što ih je navelo na zaključak da su baterije svemirske letjelice na solarni pogon istrošene. Agencija je rekla da će nastaviti osluškivati signal, iako se daljnja komunikacija smatra malo vjerojatnom. InSight je posljednji put komunicirao sa Zemljom 15. prosinca.


Agencija je prethodno rekla da InSightov tim očekuje da će lender biti “neoperativan” do prosinca jer njegovi solarni paneli proizvode sve manje energije pošto i dalje nakupljaju prašinu.
Stacionarni lender detektirao je više od 1300 potresa i locirao područja Crvenog planeta sklona potresima tijekom svog četverogodišnjeg boravka na Marsu.


InSight je stigao na Mars u studenom 2018. kako bi proučavao seizmičke valove, što pomaže znanstvenicima da bolje razumiju kako nastaju planeti.


“Gledao sam lansiranje i slijetanje ove misije, i dok je rastanak sa svemirskom letjelicom uvijek tužan, fascinantna znanost koju je InSight proveo razlog je za slavlje”, rekao je Thomas Zurbuchen iz NASA-e. “Seizmički podaci iz ove misije Discovery Programa nude goleme uvide ne samo u Mars nego i u druga stjenovita tijela, uključujući Zemlju.”