Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

EKSPLOZIJA U ISTANBULU

Napad vjerojatno počinila žena, šest poginulih

Autor: Hina

13.11.2022. 22:10
Napad vjerojatno počinila žena, šest poginulih

Foto: ReutersU nedjeljnom napadu koji je vjerojatno počinila žena u samom srcu Istanbula, u veoma posjećenoj ulici s trgovinama Istiklalu, najmanje je šest osoba poginulo, a deseci su ranjeni.


Snažna eksplozija u kojoj je po posljednjim podatcima 81 osoba ranjena, među njima dvije teško, dogodila se oko 16.20 sati po lokalnom vremenu, u vrijeme kada je ondje velik broj domaćih ljudi i turista.


U izjavi za novinare potpredsjednik Fuat Oktay optužio je u nedjelju navečer “jednu ženu” da je “aktivirala bombu”, ne rekavši je li ona među poginulima.
U izravnom obraćanju na televiziji predsjednik Recep Tayyip Erdogan prvi je osudio “kukavički napad”. “Prve informacije upućuju da je riječ o terorizmu”, rekao je predsjednik države, dodajući da je u njega “vjerojatno upletena žena”.


Nakon napada odmah su se pojavile glasine da je riječ o napadu bombaša samoubojice, za što nema nikakve potvrde ni dokaza.


Za napad nitko nije preuzeo odgovornost do ranih večernjih sati.


“Počinitelji ovog kukavičkog napada bit će razotkriveni. Neka naši sugrađani budu sigurni da će krivci biti kažnjeni”, obećao je Erdogan koji se s kampanjom terora u zemlji sučelio još 2015.-2016.


Za nju je odgovornost preuzela skupina Islamska država, a ostavila je za sobom gotovo 500 mrtvih i više od 2.000 ranjenih.


Glasnogovornik i blizak suradnik predsjednika Erdogana Fahrettin Altun rekao je da “sve ustanove i organizacije naše države vode brzu, temeljitu i djelotvornu istragu o izgredu”, istaknuo je u izjavi.


Nakon napada u Turskoj je ograničen pristup društvenim mrežama, navodi opservatorij za internetske restrikcije Netblocks.


“Naše misli su uz turski narod u ovim teškim trenutcima”, reagirao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.


Saudijska Arabija “najsnažnije osuđuje terorističku eksploziju” u središtu Istanbula, priopćila je monarhija.


I ministarstvo vanjskih poslova Grčke s kojom Ankara ima napete odnose, “jasno osuđuje terorizam i izražava iskrenu sućut turskoj vladi i narodu”.