ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Nova zabrana

Nakon zabrane studiranja, talibani ženama do daljnjega zabranili raditi

Autor: Hina

24.12.2022. 18:20
Nakon zabrane studiranja, talibani ženama do daljnjega zabranili raditi

Foto: iStockTalibanska vlast u Afganistanu je u subotu naložila svim lokalnim i stranim nevladinim organizacijama da zabrane svojim zaposlenicama da dolaze na posao, prema pismu ministarstva gospodarstva, što predstavlja najnoviji primjer gušenja ženskih sloboda u toj zemlji.


Zaposlenice do daljnjega ne smiju raditi jer se neke od njih nisu pridržavale vladinih pravila o odijevanju za žene, stoji u pismu koje je potvrdio glasnogovornik ministarstva Abdulrahman Habib.


Odluka je donesena nekoliko dana nakon što su talibani naredili sveučilištima da zabrane pristup ženama, što je uzrokovalo snažnu osudu diljem svijeta i izazvalo nekoliko prosvjeda i oštre kritike u Afganistanu.
Nije bilo odmah jasno kako će zapovijed utjecati na agencije Ujedinjenih naroda, snažno prisutne u Afganistanu gdje pružaju usluge usred humanitarne krize.


Habib je rekao da se pismo primjenjuje na organizacije u sklopu afganistanskog tijela za koordinaciju humanitarnih organizacija ACBAR. Tijelo ne uključuje Ujedinjene narode, ali uključuje više od 180 lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija.


Ujedinjeni narodi, međutim, često upošljavaju nevladine organizacije registrirane u Afganistanu radi obavljanja svog humanitarnog rada.


Humanitarni radnici kažu da su zaposlenice ključne kako bi se osiguralo da žene dobiju pristup pomoći.