ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nakon više od 200 godina Dominikanci ponovo u Zadru i Pagu

24.09.2018. 12:13
Nakon više od 200 godina Dominikanci ponovo u Zadru i Pagu


Više od 200 godina nakon što je francuska vojska dokinula zadarski i paški dominikanski samostan, dvojica dominikanaca proslavit će svoje mlade mise u crkvi Uznesenja BDM – Belafuža u Zadru i u Zbornoj crkvi u Pagu.
Zadar i Pag dva su grada povezana mnogim povijesnim nitima za Dominikanski red. U Zadru su dominikanci osnovali prvo sveučilište u Jugoistočnoj Europi davne 1396. Paški je samostan bio važno hodočasničko središte poznato po čudotvornom raspelu koje se danas nalazi u paškoj Zbornoj crkvi. Ondje je smješten i glavni oltar iz zadarske dominikanske crkve koji je francuska vojska prodala Pažanima. U zadarskom i paškom samostanu stasali su brojni redovnici koji su svojim radom i zalaganjem doprinosili napredovanju znanosti i duhovnog života, a među njima se nalaze i biskupi i nadbiskupi koji su svojom aktivnošću ostali zapamćeni u povijesti Crkve. Unatoč ugledu i važnosti dominikanaca u Zadru i Pagu, bijeli su fratri protjerani, a njihove crkve i samostani pretvorene u vojarne 1807. godine.
Dva stoljeća kasnije dva su mladića, fr. Marko i fr. Anto, krenula stopama sv. Dominika i obukla bijeli habit te se nakon sedam godina redovničke formacije i školovanja vraćaju u Zadar i Pag svečano proslaviti početak svećeničkog života u župnim zajednicama u kojima je njihovo svećeničko zvanje stasalo.
U subotu, 29. rujna, na blagdan svetih Arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela, dominikanac fr. Marko Dokoza proslavit će mladu misu u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Misno slavlje počinje u 10,00 sati u župnoj crkvi Uznesenja Marijina na Belafuži. Propovijedat će fr. Anto Gavranović, ovogodišnji mladomisnik.
Proslavi prethodi trodnevlje (26. do 28. rujna) koje predvodi fr. Ivan Marija Tomić. Sv. misa je svakog dana u 18,30 sati. U četvrtak, 27. rujna nakon mise je klanjanje, a u petak, 28. rujna, župni zbor mladih održat će koncert nakon sv. mise u staroj crkvi svetišta Gospe Maslinske.
U nedjelju, 30. rujna, dominikanac fr. Anto Gavranović proslavit će mladu misu u župi Uznesenja BDM u Pagu. Misno slavlje počinje u 10,30 sati u zbornoj crkvi Marijina Uznesenja u Pagu, a prethodi joj procesija koja u 10,15 sati kreće s Dominikanskog trga. Propovijedat će fr. Marko Dokoza, ovogodišnji mladomisnik.