Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

EKOLOŠKI AKTIVISTI

Nakon Van Gogha, na udaru i Goya

Autor: Hina

05.11.2022. 17:00
Nakon Van Gogha, na udaru i Goya

Foto: ReutersDvije ekološke aktivistkinje u subotu su se rukama zalijepile za okvire Goyinih slika u madridskome Pradu, osuđujući na taj način nedjelovanje vlasti u borbi s globalnim zatopljenjem, objavila je španjolska policija.


Aktivistkinje nisu oštetile umjetnička platna, ali su na zidu između dviju slika napisale “+1,5°C”, što se odnosi na krajnji cilj zatopljenja koji je postavila međunarodna zajednica. Obje su uhićene i privedene.


U video snimci koju je na internetu objavio Extinction rebellion, ekološki kolektiv koji provodi građanski neposluh, vide se aktivistkinje s rukama zalijepljenim za okvir slika prije nego što su se za njih pobrinuli službenici muzeja.
Riječ je o Goyinim slikama “Gola Maja” i “Odjevena Maja”.


Akcija je organizirana “u znak protesta” protiv “globalnog porasta temperatura, koje će prouzročiti nestabilnu klimu s ozbiljnim posljedicama za čitav planet”, ističe se u priopćenju ekološkog kolektiva.


Aktivisti angažirani na zaštiti okoliša slične su akcije nedavno proveli u raznim muzejima svijeta. Cilj su im bila poznata umjetnička djela u nekoliko europskih gradova.


Jedni su se zalijepili rukama za staklo koje štiti ‘Djevojku s bisernom naušnicom’ Johannesa Vermeera u muzeju u Nizozemskoj, drugi su polili juhom iz konzerve staklo koje koje štiti Van Goghove ‘Suncokrete’ izložene u Nacionalnoj galeriji u Londonu, a u petak su aktivisti u Rimu juhom zalili Van Goghova “Sijača”.