Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

visoki kazneni sud

Nakon godine dana u pritvoru, Franciškovića opet čeka isto

Autor: Hina

22.12.2022. 22:08
Nakon godine dana u pritvoru, Franciškovića opet čeka isto

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELLMarko Francišković koji je gotovo godinu dana bio pritvoren zbog javnog poticanja na terorizam opet mora u istražni zatvor, objavio je u četvrtak njegov odvjetnik Zvonimir Hodak.


“Tužilaštvo u godinu dana nije uspjelo dignuti optužnicu. Što više, nije uspjelo saslušati ni jednog svjedoka. No, Visoki kazneni sud usvaja žalbu DORH-a i vraća Franciškovića u istražni zatvor”, objavio je Hodak na facebooku ne pojašnjavajući detalje.


Visoki kazneni sud ni Državno odvjetništvo o tome se nisu oglasili na svojim internetskim stranicama.
Franciškoviću je 11. studenoga zagrebački Županijski sud ukinuo istražni zatvor jer mu ni nakon skoro godinu dana provedenih u pritvoru nije potvrđena optužnica. Sud mu je pritom zabranio pristup internetu i obvezao ga na javljanje policiji u Zadru gdje ima prebivalište.


Tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te Natka Kovačevića za po jedno.


Svo troje sumnjiče da su postupali sa ciljem “ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti”.


Francišković je osumnjičen da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenih radi suzbijanja pandemije covida.


Istupe je, tvrde u tužiteljstvu, snimao i objavljivao na društvenim mrežama pozivajući na mobilizaciju i napade na članove vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti.


Pozive na rušenje vlasti navodno je i iz istražnog zatvora diktirao supruzi, koristeći pravo na telefonske kontakte s obitelji.