Utorak, 28. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

Nova katastrofa

Nakon ekstremnih hladnoća, Ameriku pogodile oluje i nekoliko tornada, u Alabami za sadad 7 mrtvih

Autor: Hina

13.01.2023. 18:40
Nakon ekstremnih hladnoća, Ameriku pogodile oluje i nekoliko tornada, u Alabami za sadad 7 mrtvih

Foto: ReutersSpasilačke ekipe u petak traže nestale u središnjoj Alabami, očekujući da će broj žrtava porasti nakon što su oluje i tornadi oštetili desetke domova, obarali stabla i odnijeli najmanje osam života u toj američkoj saveznoj državi te susjednoj Georgiji.


U okrugu Autauga u Alabami zasad je pronađeno sedmero mrtvih, rekao je direktor tamošnje agencije za izvanredne situacije Ernie Baggett za MSNBC.


Mrtvozornik okruga Buster Barber predviđa rast broja žrtava. Tornado je u četvrtak na tom području prouzročio ogromnu štetu, dižući krovove i razbacujući krhotine.
„U ovom trenutku pronalazimo još tijela“, rekao je Barber Reutersu.


U susjednoj Georgiji stablo je palo na automobil, ubivši pritom petogodišnje dijete. Odrasli putnik automobila u kritičnom je stanju.


Nacionalna meteorološka služba potvrdila je da je središnjim dijelom Alabame prošlo najmanje pet tornada.


Služba je u petak na teren poslala nekoliko timova za procjenu štete, upozorivši da će se olujni vjetrovi i niske temperature zadržati do subote ujutro.


U Autaugi je oštećeno čak 50 nekretnina, objavio je lokalni šerif. Dio crkvi i ustanova otvorilo je svoja vrata, pruživši stanovnicima hranu i vruće tuševe.


Guvernerka Alabame Kay Ivey u četvrtak je proglasila izvanredno stanje u šest teško pogođenih okruga – Autaugu, Chambers, Coosi, Dallasu, Elmoreu i Tallapoosi.


U Alabami je u petak bez struje ostalo više od 20 tisuća ljudi, a oluja je dovela do nestanka struje i u Mississippiju te u Georgiji.