Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

u juliaci

Najmanje 17 mrtvih u najsmrtonosnijem danu protuvladinih prosvjeda u Peruu

Autor: Hina

10.01.2023. 11:32
Najmanje 17 mrtvih u najsmrtonosnijem danu protuvladinih prosvjeda u Peruu

Foto: ReutersNajmanje 17 ljudi poginulo je u sukobima s policijom u južnom Peruu, objavio je ured za ljudska prava u toj zemlji, u najsmrtonosnijem danu prosvjeda u kojima se zahtijevaju prijevremeni izbori i oslobađanje bivšega predsjednika Pedra Castilla.


Sukobi su izbili u Juliaci, gradu blizu obala jezera Titicaca u južnoj peruanskoj regiji Puno, a u njima je ozlijeđeno 68 ljudi, rekao je Henry Rebaza, zdravstveni dužnosnik te regije, za državnu televiziju TV Peru.


Neka od tijela imaju rane od metaka, rekao je čelnik za zdravstvo regije Puno Ismael Cornejo za lokalnu radijsku postaju RPP. S najnovijim žrtvama broj poginulih u protuvladinim sukobima sa sigurnosnim snagama dosegao je 39 ljudi, od početka prosvjeda početkom prosinca, nakon svrgavanja i uhićenja Castilla kratko nakon što je pokušao nezakonito raspustiti Kongres.
Castillo služi 18 mjeseci istražnog zatvora zbog optužbi za pobunu, što on negira. Rebaza je također kazao za TV Peru da se 28 ozlijeđenih policajaca ne može evakuirati iz zračne luke Juliaca.


Prosvjedi u kojima se poziva na prijevremene izbore i puštanje Castilla na slobodu nastavili su se prošli tjedan nakon blagdanskog zatišja. Prosvjednici također traže ostavku nove predsjednice Dine Boluarte, raspuštanje Kongresa i ustavne promjene.


Govoreći na sastanku o “nacionalnom dogovoru” ranije u ponedjeljak s predstavnicima regija i raznih političkih institucija u zemlji, Boluarte je rekla da ne može ispuniti neke od ključnih zahtjeva prosvjednika. Pozvala je građane da “razmisle”.


“Jedino što je u mojim rukama jest da idemo dalje s izborima, koje smo već predložili”, rekla je. “Ono što tražite je izgovor za nastavak stvaranja kaosa u gradovima”, rekla je.


Međuamerička komisija za ljudska prava priopćila je da će posjetiti Peru od srijede do petka kako bi procijenila situaciju.