Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Rat u Ukrajini

Na proljeće bi trebala krenuti velika ukrajinska protuofenziva

Autor: Hina

26.02.2023. 12:46
Na proljeće bi trebala krenuti velika ukrajinska protuofenziva

Foto: ReutersUkrajinske oružane snage bit će u proljeće spremne započeti kontraofenzivu protiv ruske vojske koja je okupirala velike dijelove zemlje, rekao je u nedjelju zamjenik šefa ukrajinske vojnoobavještajne službe Vadim Skibicki.


Točno vrijeme ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući pošiljke zapadnog oružja, koje igra veoma važnu ulogu u ukrajinskoj obrani od ruskih napadača, rekao je Skibicki za njemačku medijsku tvrtku Funke Mediengruppe.


Više od godinu dana nakon što je Rusija započela invaziju na susjednu Ukrajinu, Skibicki je ponovio da je cilj Kijeva osloboditi sav ukrajinski teritorij, uključujući Krimski poluotok, koji je Moskva anektirala 2014.
“Stat ćemo samo kada vratimo našu zemlju u (međunarodno priznatim) granicama iz 1991. To je naša poruka Rusiji i međunarodnoj zajenici”, kazao je.


Skibicki je opisao da Kijev namjerava postići svoje “strateške vojne ciljeve” tako da probije crtu bojišnice na jugu, između Krima i Rusije.


“Moguće je da ćemo također uništiti skladišta oružja ili vojne opreme na ruskom teritoriju, naprimjer oko grada Belgoroda, odakle kreću napadi na Ukrajinu. To predstavlja prijetnju (ukrajinskom gradu) Harkivu, naprimjer”, rekao je.


Rusija je započela invaziju na Ukrajinu 24. veljače 2022. Najmanje 8000 civila je ubijeno i više od 13.000 je dosad ozlijeđeno, prema službenim procjenama.


Ruske snage kontroliraju otprilike 20 posto ukrajinskog teritorija.