Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Na Danima maslina događanja kao u priči!

31.03.2016. 22:00
Na Danima maslina događanja kao u  priči!


Manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati akciju Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office histereoskopa koji služi za vizualizaciju unutrašnjosti maternice
Pripreme za 18. međunarodne Dane masline Zadar 2016. ,  koji će se u sklopu Županijskih dana održati 29. i 30. travnja, u punom su  jeku. Članovi Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije uzorkuju ulje direktno kod proizvođača i to ne  samo u šest hrvatskih jadranskih županija već i u Sloveniji, Italiji i Crnoj  Gori.
Maslinarski marendin na Forumu
– Zavirit ćemo u svaki podrum i konobu zainteresiranih maslinara,  kaže Benito Pucar, predsjednik Organizacijskog odbora ove sve prestižnije manifestacije.
Uzimanje uzoraka “na licu mjesta” praksa je koja se pokazala pozitivnom. Jedino mi uzimamo uzoke izravno od maslinara. Radimo obiman i  težak posao, ali vrlo dobro prihvaćen od maslinara. Ovim načinom uzorkovanja nastojali smo izbjeći priče o namještanju rezultata i podvaljivanju uzoraka ulja pristiglih na ocjenjivanje, kaže Benito Pucar, ne krijući  zadovoljstvo što će ovogodišnji Dani masline svoju punoljetnost obilježiti brojnim novostima.
Uz prodajne izložbe maslinovih ulja i drugih domaćih proizvoda na  Narodnom trgu u planu je i gastronomska priredba – Maslinarski marendin na Forumu, prema ideji Nedjeljka Jusupa, urednika priloga Zadarskog lista “Plodovi zemlje i mora”. Radi se o svojevrsnom gastro showu u  izvedbi poznatog zadarskog kuhara Renata Kraljeva koji će s učenicima  Hotelijersko ugostiteljske i turističke škole pripremati varivo od leće, slanutka i orza za oko 500 osoba. Uz ovu tradicionalnu deliciju “iz liburnskih vremena” posjetitelji će na vođenim degustacijama moći kušatati i  naučiti razlikovati dobro od lošeg ulja. Planirano je i sljubljivanje ulja i sira uz guštanje u vinima sve poznatijih ravnokotarskih vinara.
Manifestacija ima i humanitarni karakter. Dobovoljnim prilozima tijekom Maslinarskog marendina na Forumu namjera je podržati akciju  Odjela za ginekologiju OB Zadar za kupnju neophodnog uređaja office  histereoskopa koji služi za vizualizaciju unutrašnjosti maternice.
Osim toga, maslinova ulja sakupljena od natjecatelja donirat će se  Dječjem vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju Latica iz Zadra, otkriva  Benito Pucar.
U popodnevnim satima u velikoj dvorani zadarskog Sveučilišta na  programu su teme iz struke, okrugli stol o navodnjavanju, uzrocima neredovite rodnosti domaće sorte orkula, o gubitku ulja od berbe do prodaje, te o   stavljanju ulja na tržište.
Sudjeluju poznati znanstvenici i stručnjaci Đani Benčić, Frane Strikić,  Željko Prgomet, Gordana Dragun, Šime Marcelić, Mirko Gugić, Dario Lasić, Jasna Bošnir,  Anita Peraić… Očekuje se sudjelovanje i ministra poljoprivrede prof. dr. sc. Davora Romića.
Izlet na Ugljan i pripremanje žgvaceta
Još zanimljivija događanja odvijat će se drugog dana, u subotu 30.  travnja. U planu je stručni izlet na otok Ugljan gdje će sudionici, uz terensku nastavu rezidbe maslina, posjetiti antički mlin u Mulinama,  upoznati se s alternativnim načinom crpljenja vode (bušotina, vjetrenjača) za navodnjavanje maslina uz predavanja Šime Marcelića i  Đanija Benčića. Zanimljivo predavanje o proizvodnji maslinovog ulja  pod brendom Oleum Liburnicom imat će maslinarski entuzijast Mladen  Lucin.
Veliko zanimanje izaziva i najava održavanja 1. Međunarodnog natjecanja u kuhanju žgvaceta – tradicionalnog jela od mlade janjetine.
Prijave su u tijeku, a svoje sudjelovanje već su potvrdile kuharske ekipe  iz Slovenije, iz Krasice u Istri, Omiša, domaće iz Ugljana i Lukorana, zadarskog restorana Roko, Hotelsko ugostiteljske i turističke škole, kuharske ekipe iz Bukovice i Ravnih kotara pa čak i iz Crne Gore. Domaću ravnkotarsku janjetinu osigurat će PZ Poličanka iz Poličnika. Uz meso natjecatelji će dobiti i sve druge potrebne namirnice, kaže kuharski profesor  Renato Kraljev pod čijom će se kuharskom palicom odvijati ovaj gastronomski događaj.
A kao dodatak svatko po svojoj želji može donijeti svoje začine. Naravno, i maslinovo ulje bez kojega nema ukusnog žgvaceta.
Događanja kao u priči, a organizatori  –  Udruga prehrambenih tehnologa i nutricionista Zadarske županije  još najavljuju  i iznenađenja koja  će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 29. i 30. travnja.
Završna svečanost, dodjela nagrada i priznanja za kvalitetu maslinovog ulja i proglašenje Šampiona 18. međunarodnih Dana masline Zadar  2016., odvijat će se 30. tavnja u večernjim satima u hotelu Kolovare. Nakon toga svečana večera, druženje i ples uz živu glazbu.