Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

PRVA SUBOTA U MJESECU

Molitelji jutros opet zaposjeli Jelačićev trg u Zagrebu, nasuprot njih stali i prosvjednici

Autor: Hina

03.06.2023. 14:14
Molitelji jutros opet zaposjeli Jelačićev trg u Zagrebu, nasuprot njih stali i prosvjednici

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELLNa glavnom zagrebačkom trgu prve subote u mjesecu ponovno je održana muška molitva krunice za muški duhovni autoritet u obitelji i protiv pobačaja, dok su na drugim krajevima trga, odijeljena policijom, održana i dva aktivistička performansa suprotnih svjetonazorskih poruka.


Na jednom dijelu trga, uz vjersku ikonografiju, molili su i klečali deseci muškaraca za predbračnu čistoću, protiv pobačaja i povratak muškog duhovnog autoriteta u obitelji.


S druge strane trga bubnjanjem su ih ometali lijevi aktivisti okupljeni, u organizaciji udruge Domino, u performansu koji nazivaju ”Tiha misa”.
Ove ih je subote glasnim razglasom ometala i Ženska mreža Hrvatske, koja je zauzela dio trga prema Bakačevoj, uz poruku da  odbijaju sve ideje mušakaraca-molitelja koji žele biti autoriteti ženama. Oko sat vremena tim je prostorom vladala kakofonija zvukova, s jedne strane molitve i vjerskih pjesama, s druge strane bubnjanja, a prema Bakačevoj se sjedilo na podu i plesalo u opuštenoj atmosferi uz poruku “Ja o sebi odlučujem”.Na “Tihoj misi”, kod Jelačićeva kipa, aktivisti su nosili transparente “Pustite nas da dišemo”, “Suosjećanje, empatija, razum”, “Krunice dalje od vaginice”. Ovaj put postavljena je i instalaciju na hrvatskom i poljskom jeziku  kako bi poruku mogli razumjeti i poljski “molitelji”, navodno okupljeni u molitvi krunice s druge strane trga.


Povratak u srednji vijek


Na performansu je razvijena i zastava SDP-a, a bilo je i nekoliko članova te stranke. Član predsjedništva SDP-a, eurozastupnik Fred Matić rekao je da je došao dati podršku obespravljenima koje se, pod krinkom molitve, želi vratiti u srednji vijek.


“Mi to nećemo dopustiti”, poručio je Matić.


Istaknuo je i da je prije nekoliko dana u Poljskoj još jedna žena preminula jer su joj liječnici odbili napraviti pobačaj te upozorio da bi se i u Hrvatskoj mogao dogoditi poljski scenarij ako nadvladaju nazadnjačke agende.Arijana Lekić-Fridrih poručila je da smo u predizbornoj godini, te da se na ovakvim molitvama, koje se održavaju u desetak hrvatskih gradova, skupljaju i politički poeni. Pozvala je parlamentarne stranke i Kaptol da se jasno odrede prema molitvama na trgovima


“Dosta nam je mlakih izjava, Bozanić je otišao, očekujemo promjenu na Kaptolu, jasnu izjavu i jasno distanciranje od ovakvih skupnih molitvi”, istaknula je Lekić-Fridrih koja poziva na ”uklanjanje muškaraca na koljenima s trgova”.