Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mladen Škara stoti put darovao krv!

Autor: Elza Radulić-Toman

13.05.2010. 22:00
Mladen Škara stoti put darovao krv!

Foto: Zvonko KUCELINStari davatelji došli su gotovo svi pa i Mladen Škara koji je krv dao nevjerojatnih stotinu puta. Ovaj humanist je došao rano, među prvima. Isto kao i obitelj Šoša, tri brata, poznata po davanju krvi. Miro, Pero i Nenad, a krv daje i Mirova kći Suzana. Pero je jučer krv darovao 50. put, a Miro čak 54 puta
U predvorju Hrvatskoga narodnog kazališta jučer je bilo vrlo živo. Okupljali su se već od osam sati ujutro dobrovoljni davatelji krvi zadarske Udruge “Kalelarga”, koja je organizirala jednu od svoje dvije velike godišnje akcije.
Kantadur Bućo je ispred kazališta neumorno pjevao i pozivao građane da se opredijele za darivanje krvi pa su mnogi dolazili pogledati o čemu se radi. A stari davatelji došli su gotovo svi pa i Mladen Škara koji je krv dao nevjerojatnih stotinu puta. Ovaj humanist je došao rano, među prvima. Isto kao i obitelj Šoša, tri brata, poznata po davanju krvi. Miro, Pero i Nenad, a krv daje i Mirova kći Suzana. Pero je jučer krv darovao 50. put, a Miro čak 54 puta. Miro je postao davatelj još sasvim mlad, prvo kao mladi sporadični davatelj, samo kada je bolnici zatrebala krv, a onda je to redovito davao u Bagatu, a potom i u PK Zadru, u aktivu koji je imao i po 200 davatelja odjednom. Dugo je bio predsjednik aktiva. Kasnije je postao članom “Kalelarge”.
I jučer su se mnogi prisjetili kako je nekad u svakome malo većem kolektivu, a takvih je bilo dosta, djelovao aktiv DDK, pa se sve do danas javljaju nekadašnji davatelji krvi iz zadarskih velikih radnih organizacija.
Među takvima je Joso Malta kojemu je jučer krv uzeta 60. put, a Kamilu Kolencu 70., Josipu Pinu Petaniju 59. put, Klaudiju Kanjeru 57., prof. Nikici Simiću 26. put, dok su braća Nenad i Eugen Vlakić jučer zajedno krv dali 132 puta! Bili su jučer tamo i članovi obitelji Blaslov, kojih ima nekoliko. Bilo je i mladih, onih koji su tek odnedavno postali davatelji, kao što je Gordan Pavić. Njegova djevojka Bruna Grbić, s većim stažom u davalaštvu, zbog niskoga tlaka nije jučer mogla dati krv. Došli su i članovi aktiva u Županiji, koje je svojedobno “stvorio” Danijel Kotlar dok je bio dožupan.
Inače, mnogi današnji članovi “Kalelarge” već su u mirovini, mnogi nisu ni zaposleni, ali srećom imaju neke manje povlastice prilikom liječenja, kako nam je rekao predsjednik Kalelarge Venci Jurin, koji se brine i o takvoj strani davalaštva. Naime, žene već sa 25 davanja imaju pravo na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, a muškarci s najmanje 35 davanja.
Jučerašnju akciju nazvanu Uskrs 2010. koja se ubraja među najveće u Hrvatskoj, provelo je osoblje Odjela za transfuziju zadarske Bolnice na čelu s liječnicama Verom Foretić-Visković te Ivnom Lucin i Marijanom Nadinić.