Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Novinarka i urednica

Ministrica Obuljen Kožinek uputila izraze sućuti obitelji preminule Silvije Luks

Autor: Hina

22.01.2023. 18:34
Ministrica Obuljen Kožinek uputila izraze sućuti obitelji preminule Silvije Luks

Foto: Marko Lukunic/PixsellMinistrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u nedjelju je uputila izraze sućuti obitelji novinarke i urednice  Silvije Luks, čija je dugogodišnja bogata karijera voditeljice i urednice obilježila hrvatsku medijsku scenu u proteklih više od pola stoljeća.


“Pripadala je generaciji novinara koji su izgrađivali sjajan opus vanjskopolitičkog novinarstva. Tečno govoreći francuski i engleski jezik, usavršavajući i prateći međunarodne odnose, nametnula se obrazovanjem, znanjem i profesionalnošću, neophodnim temeljem za sjajne intervjue s mnogim svjetskim političarima i zvijezdama”, navela je Obuljen Koržinek u izrazima sućuti koje je uputila u ime Vlade RH, Ministarstva i svoje osobno.


Znatiželjni novinarski nerv i energija, nisu Silviju Luks uljuljali na elitnoj razini visoke politike. S jednakom snagom i stručnošću, neustrašivo je izvještavala s kriznih žarišta, istaknula je ministrica kulture i medija,
“Na stotine intervjua, emisija, komentara, izvješća i reportaža, velika je ostavština kojom je Silvija Luks zadužila hrvatsko novinarstvo. Radila je kao urednica, komentatorica, voditeljica u hrvatskim i medijima bivše države, dopisnica iz SAD-a i Francuske i kao predsjednica Nadzornog odbora Hrvatske radio televizije”, dodaje se u izrazima sućuti.


Dio karijere Silvija Luks provela je u diplomaciji, a za svoj rad dobila je najviše francusko odličje, orden “Viteza nacionalnog reda”.


Osim nacionalne televizije, surađivala je od sredine 70-ih godina prošloga stoljeća i s mnogim drugim televizijskim kućama u svijetu, a hrvatska nacionalna novinarska udruga odala joj je priznanje nagradom “Marija Jurić Zagorka” Hrvatskog novinarskog društva, stoji u poruci sućuti ministrice Obuljen Koržinek.