Subota, 30. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

NE POSTOJI ZAKONSKO UPORIŠTE

Ministarstvo ne provodi nadzor posvojene djece iz trećih zemalja već nudi pomoć

Autor: Hina

25.04.2023. 17:40
Ministarstvo ne provodi nadzor posvojene djece iz trećih zemalja već nudi pomoć

Foto: UnsplashMinistarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike ne provodi nadzor nad obiteljima koje su posvojile djecu iz Konga već su ih kontaktirali radi pružanja podrške u zaštiti od stigmatizacije djece posvojene iz trećih država, poručili su u utorak iz tog Ministarstva.


Takvu pomoć zatražila je udruga u osnivanju International adoption – Hrvatska, koja okuplja najveći broj posvojitelja djece iz tzv. trećih zemalja tijekom u posljednjih 10 godina, rekli su u Ministarstvu, nakon informacija u medijima da su posvojitelji počeli dobivati pozive u kojima su im najavljeni posjeti djelatnika centara za socijalnu skrb u idućim danima. U Ministarstvu naglašavaju kako se nadzor ne provodi, niti će se provoditi, kao i da za njega ne postoji zakonsko uporište.


“Svjedoci smo posljednjih mjeseci iznimno velikog interesa javnosti za problematiku posvajanja djece iz tzv. trećih država, ponajviše afričkih. Takav interes može neželjeno prouzročiti stigmatizaciju posvojene djece”.


Nisu utvrđene nepravilnosti
Stoga su djelatnici Ministarstva, u suradnji s ostalim tijelima i navedenom udrugom, kontaktirali obitelji “u kontekstu pružanja savjetodavne i stručne podrške u prevenciji i zaštiti stigmatizacije djece posvojene iz trećih država”.


Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u zambijskoj Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Hrvatski državljani su i nadalje u Zambiji gdje čekaju početak suđenja na Visokom sudu u zambijskoj Ndoli.


Pravosudna inspekcija Ministarstva pravosuđa nije utvrdila nepravilnosti tijekom izvanrednog nadzora nad radom općinskih sudova u Varaždinu i Zlataru, koji su priznali sudske odluke iz DR Konga vezane za slučajeve posvajanja djece iz te zemlje.