Četvrtak, 8. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Sudjelovalo stotinjak ljudi

Mimohod "za spas Srbije" u jeku prijepora o europskom planu za Kosovo

Autor: Hina

05.03.2023. 21:34
Mimohod

Foto: ReutersStotinjak ljudi u nedjelju je, na poziv udruge Sabor pravoslavnih žena i Pokreta Svetosavlje, u organiziranom mimohodu nazvanom ”Litija za spas Srbije i za sveto Kosovo i Metohiju” prošetalo od sjedišta Srpske pravoslavne crkve do Hrama Svetog Save uz poruku da ne odustaju u borbi “za Kosovo i za svoju zemlju”.


Na čelu povorke, praćene policijom, bio je veliki drveni križ, sudionici skupa nosili su i ikone s likovima svetaca, vjerska obilježja i nacionalne zastave, a pojedini su na zastavi Srbije istaknuli i ćiriličkim slovima ispisanu poruku “Nema predaje” .


Današnji skup upriličen je u jeku političkih prijepora između desne oporbe i vladajućih na čelu s naprednjacima (SNS) predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o europskom planu za Kosovo čiju provedbu su 27. veljače na sastanku s visokim europskim dužnosnicima prihvatili Vučić i kosovski premijer Albin Kurti.
Vučić se našao na udaru protivnika plana koji taj dokument vide kao “izdaju državnih i nacionalnih interesa” i pristanak na odricanje od dijela teritorija, s obzirom da Ustav Kosovo vidi kao pokrajinu Srbije, a većinsko stajalište i vlasti i oporbe je da Srbija ne treba priznati neovisnost Kosova i prihvatiti njegovo članstvo u UN-u.


U prijedlogu europskog sporazuma, poznatog kao francusko-njemački plan, navodi se, pak, da “strane polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi ili djelovati u njeno ime”, te da se Srbija “neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”.


Vučić je poslije Bruxellesa kategorički poručio da “ništa nije potpisao”, te da neće pristati na priznanje Kosova, niti na članstvo u UN-u niti implementirati te točke sporazuma.


Današnji mimohod, čiji su organizatori poručili da nije politički skup, već “križni hod” koji ima “strogo molitveni i svetosavski karakter”, okončan je ispred Hrama Svetog Save, gdje se dio sudionika pridružio večernjem bogosluženju, a dio se verbalno sukobio s policijom.


Pojedinci su policiji uzvikivali “Idite na Kosovo”, “Ustaše” i “Ovo je okupirana država”, a organizatori skupa, koji je prošao bez ozbiljnih incidenata, ogradili su se “od stranačkih obilježja i uvredljivih poruka”.