Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

porazni podaci

Milijuni žena ne mogu odlučivati o svojim tijelima

Autor: Hina

19.04.2023. 14:43
Milijuni žena ne mogu odlučivati o svojim tijelima

Foto: PixabayMilijunima žena u svijetu uskraćeno je pravo da donose informirane odluke o vlastitom tijelu, navodi se u izvješću UN-a objavljenom u srijedu, budući da ih se previše “drži u zarobljeništvu populacijskih ciljeva”.


Procjenjuje se da 257 milijuna žena širom svijeta ima neispunjenu potrebu za sigurnom, pouzdanom kontracepcijom, navodi se u izvješću koje je objavio UN-ov populacijski fond UNFPA.


Podaci iz 68 zemalja pokazuju da 44 posto žena i djevojaka nema pravo odlučivati o svom tijelu kad je riječ o seksu, primjeni kontracepcije i traženju zdravstvene skrbi, priopćio je UN-ov fond.
Izvješće UNFPA-e o stanju svjetske populacije pokazalo je da vlade sve više donose politike usmjerene na podizanje, snižavanje ili održavanje stopa nataliteta na štetu prava žena.


“Žensko tijelo ne bi smjelo robovati populacijskim ciljevima”, rekla je izvršna direktorica UNFPA-e Natalia Kanem. “Kako bismo izgradili napredna i uključiva društva, bez obzira na razmjere stanovništva, moramo radikalno promisliti o tome kako govorimo o promjenama stanovništva i kako ih planiramo”, istaknula je.


“Ljudska reprodukcija nije ni problem niti rješenje”, rekla je Kanem, pozivajući vlade da stave “rodnu ravnopravnost i prava u središte” populacijske politike.


“Pokušaj utjecaja na donošenje reproduktivnih odluka žena završit će samo neuspjehom. Povijest je pokazala da su takve politike rijetko učinkovite i potkopavaju prava žena. Ulaganje u ljude i njihov potencijal najsigurniji je put do prosperiteta i mira”, naglasila je.


Između ostalog, izvješće je pokazalo da 24 posto žena i djevojaka ne može odbiti seks svojem partneru, a 11 posto ne može odlučivati o kontracepciji.