Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

PREDSJEDNIK RH

Milanovića iznenadio rezultat američkih izbora

Autor: Hina

09.11.2022. 18:40
Milanovića iznenadio rezultat američkih izbora

Foto: Vedran KaruzaPredsjednik Zoran Milanović u srijedu je rekao kako ne vjeruje da će Donald Trump ponovno biti kandidat na predsjedničkim izborima, da mu je žao što je otvoreno podržao demokratskog predsjednika Joea Bidena te da su se demokrati na izborima na sredini mandata pokazali „žilavijom biljkom“ nego se očekivalo.


Milanović je, komentirajući američke izbore za Kongres na sredini mandata, rekao kako je očekivao „landslide pobjedu republikanaca koja se očito nije dogodila“ te da su se demokrati pokazali „žilavijom biljkom nego se pretpostavljalo“.


Prema trenutnim prognozama republikanci će osigurati malu većinu u Zastupničkom domu, dok je Senat i dalje neodlučen, što je puno pozitivniji ishod nego su demokrati očekivali prije izbora, prenosi Reuters. Ako republikanci doista preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom, Milanović očekuje da će pokrenuti postupak opoziva Joea Bidena, odnosno da će se „ići osvetiti“.
„To je ono najgore što možeš napraviti, znači čista, seljačka osveta“, kazao je Milanović i dodao da republikancima to neće uspjeti.


Predsjednik vjeruje da republikansko preuzimanje donjeg doma „vjerojatno imati manji utjecaj“ na američku podršku Ukrajini u ratu „nego što neki priželjkuju“ te da misli da će „stvari ostati više manje iste“.


Milanović je rekao da ne vjeruje da će bivši republikanski predsjednik Donald Trump ponovno biti kandidat te stranke na predsjednički izborima, naglasivši da je on bio protiv njega te da je otvoreno bio za aktualnog demokratskog predsjednika Joea Bidena te da mu je „sad krivo što je bio za ikoga“.


Predsjednik je rekao da su njemu demokrati „povijesno, strukturno i ideološki bliži“, no da su se pretvorili u jednu „sluđenu svitu ideologa, teoretičara identiteta koji zapravo ne znaju gdje je kraj“.


I Milanović je kao političar zagovarao pitanja poput LGBT prava i različitosti, „međutim u jednom trenutku moraš znati koliko društvo u kojem živiš“ može „progurati“.


Hrvatski predsjednik dodao je i da je prestao čitati zapadni tisak poput New York Timesa, Financial Timesa, Economista i Washington Posta, kazavši da njihovo novinarstvo „ne valja“.


„Način na koji prate rat je zastrašujuć, jedino su gori Rusi“, zaključio je Milanović.