ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

DOLAZE PARAMEDIKUSI

Medicinske sestre će ići na specijalizaciju, pa umjesto liječnika pružati prvu pomoć.

Autor: Ljerka Bratonja Martinović

04.11.2022. 18:45
Medicinske sestre će ići na specijalizaciju, pa umjesto liječnika pružati prvu pomoć.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELLNovim pravilnikom o specijalističkom usavršavanju prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine, nakon višegodišnjeg otezanja otvara se prostor za specijalizacije medicinskih sestara.


Tijekom iduće godine, prvostupnici i magistri sestrinstva moći će specijalizirati hitnu medicinu, a po završetku jednogodišnje specijalizacije kao paramedikusi samostalno pružati prvu pomoć na terenu.


Paramedikusi su medicinske sestre i tehničari sa završenim diplomskim studijem, posebno educirani za rad u hitnoj pomoći. Zdravstveni fakulteti u Hrvatskoj danas ne školuju takav kadar jer nije uspostavljen sustav specijalizacija medicinskih sestara u hitnoj medicini.
Uspostavom specijalizacija stvorit će se uvjeti da kroz godinu dana u sustav uđu prve medicinske sestre educirane za rad u hitnoj, koje će ići na teren u vozilima hitne pomoći umjesto liječnika.


Sustav paramedikusa uspješno funkcionira u većini zapadnoeuropskih država, a njegovo uvođenje u Hrvatsku već godinama zagovaraju strukovne udruge.


Prijenos ovlasti


Natječaj za specijalizacije trebao bi biti raspisan do kraja godine, jer je novac za to osiguran Nacionalnim planom oporavka i otpornosti.


Za hitnu medicinu specijalizirat će se za početak 300-tinjak visokoobrazovanih medicinskih sestara, a zdravstveni sustav dobit će prve takve paramedikuse krajem 2023. godine.


– To je prva specijalizacija medicinskih sestara u Hrvatskoj. One će imati veće kompetencije, veće ovlasti, moći će samostalno reanimirati, davati određene lijekove, po uzoru na paramedike vani koji mogu samostalno pružiti prvu pomoć i dati određenu terapiju u reanimaciji.


To je ujedno i prvi prijenos ovlasti s liječnika na medicinske sestre u našem zdravstvenom sustavu, naglašava Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara i tehničara.Planirano je da se tih 300 sestara specijalizira tijekom iduće tri godine, tako da će se i sustav hitne pomoći sukcesivno popunjavati novim kadrom.


– Neće moći do specijalizacije svi odjednom. Dio edukacije imaju na fakultetima, predavanja, a drugo je praktični dio. Poziv zdravstvenim ustanovama da iskažu interes već je upućen, kaže Gazić.


Nada se, dodaje, da će sustav specijalizacija medicinskih sestara zaživjeti te podsjeća da je prvi pravilnik o specijalizacijama napravljen još 2009. godine, a nikad nije zaživio.


»Nadam se da je sad došao čas. Sreća je što nas pritišću rokovi zbog EU financiranja, pa sada mora ići. Vanjske okolnosti malo su ga »pogurale«, šali se šef HKMS-a.


Novo doba


Specijalizacija hitne medicine tek je početak novog doba kojem se u strukovnim udrugama nadaju. Povjerenstvo za sestrinstvo u Ministarstvu zdravstva trenutačno radi na ostalim specijalizacijama, jer bi se medicinske sestre trebale posebno školovati i za neka druga područja gdje mogu zamijeniti liječnike.


– Stručna društva trebaju se očitovati kakve specijalizacije bi bile poželjne i potrebne. Zasad je prikupljeno 20-ak prijedloga stručnih društava o specijalizacijama za medicinske sestre, tako da ćemo temeljem ove specijalizacije početi razvijati sve ostale specijalizacije za medicinske sestre koje rade na perfuziji, koje rade s potporama cirkulacije, sve ono što je specifično i gdje medicinske sestre obavljaju dio poslova liječnika, ističe Gazić.


Na pitanje hoće li mogućnost specijalizacije zadržati ovaj traženi medicinski kadar u Hrvatskoj, odgovara potvrdno.


– Vjerujem da će ih to zadržati u Hrvatskoj. Obećanje je da će sestre sa specijalizacijom imati veći koeficijent i veću plaću, što je logično jer imaju veće kompetencije i veće odgovornosti.


To ide u smjeru da ih se zadrži u zemlji, da im se omogući uža specijalizacija, veća odgovornost i veća primanja. Nadamo se da je to put da se svaka sestra može naći u nekoj niši zdravstva gdje će raditi zahtjevniji posao i za njega biti više plaćena, poručuje predsjednik HKMS-a.


Za uvođenje specijalizacija visokoobrazovanih medicinskih sestara za rad u timovima hitne pomoći zalažu se i liječničke udruge, jer će nekoliko stotina medicinskih sestara spremnih za zbrinjavanje unesrećenih i teško bolesnih na terenu značiti mnogo u okolnostima manjka i preopterećenosti liječnika.